fredag den 16. juni 2017

En uskyldig løgn

AF Sabine Durrant


326 sider gads forlag

Denne engelske forfatter er journalist og har allerede flere udgivelser bag sig, alle indenfor psykologiske thrillere. Læs mere om forfatteren her

Paul Morris er 42 år, playboy, notorisk lystløgner og så har Paul en mere end anstrengt økonomi. Sagen er, at efter at have udgivet en enkelt roman har forlaget kasseret alt andet han har indsendt og Paul har derfor været tvunget til at leve på nas hos venner og bekendte i mere end et årti. Nu skal han ud af vennens lejlighed og hjem hos mor igen, i en alder af 42 år, er det selvsagt ikke noget Paul er vild med. Derfor får han vendt uvilje til velvilje da en gammel studiekammerat Andrew kontakter ham efter et tilfældigt møde. Pyt med at Paul kun sporadisk kan huske navnet på Andrews søster, som han faktisk havde et forhold til på universitetet. Til gengæld har Andrew en spændende ven, Alice. Alice er godt nok ikke Pauls favorit kvinde, men da hun har penge, et stort hus og er enke, kan Paul vel godt ofre sig lidt og lægge billet ind på den ledige plads i Alices seng. Paul får presset sig ind hos Alice men han er nødt til at intensivere jagten på hende for at få lov at komme med på den årlige ferie i hendes lejede hus i Grækenland, og efterfølgende flytte ind. Problemet er bare, at det ikke rigtig virker som om Paul er del af vennegruppen, Andrew og hans hustru Tina, Alice og deres i alt fire børn, virker ikke helt glade for Paul og, hvad er det egentligt der foregår mellem vennerne? For Paul er måske ikke den eneste, der har svært ved at holde sig til sandheden og, hvordan er vi mennesker egentlig når vi trædes på?

Romanen er bygget op omkring Paul. Den er fortalt i tre faser: Før, nu og efter. Det fungerer super godt og da sproget samtidig er flydende, omgivelser og figurer levende, er det en roman, der er herlig let at gå til. Samtlige personportrætter er solide, det kunne være hvem som helst, og specielt den arrogante, narcissistiske og løgnagtige Paul, står virkelig skarpt på nethinden under læsningen. Hans figur balancerer på kanten af det tålelige, men passer perfekt ind i det plot, romanen er bygget op omkring. De øvrige, både teenagere og voksne, er uden overklassens arrogance, men som forældre og unge er flest. 

En uskyldig løgn er en psykologisk thriller, men kunne sagtens være en roman om venskaber eller måske nærmere om selvoptagede personer, der ikke kan se meget længere end egen næsetip. Da der er en forbrydelse involveret bliver det en thriller, men en meget afdæmpet en af slagsen. Hovedvægten er på det menneskelige, men der er politi indblandet og de kunne måske godt have været en anelse mere årvågne, uden at fratage forfatteren den litterære frihed. Det og så Pauls nærmest naive tilgang til sagen, gør at jeg ikke kommer helt til tops, men En uskyldig løgn er bestemt en solid og meget underholdende thriller, som altså også sætter morale og personligheder på dagsordenen. Mere tak.


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar