tirsdag den 20. juni 2017

Kort over verden

AF Catherine Simpson341 sider ALHAMBRA

Catherine Simpson er journalist og forfatter til flere noveller. Nu er den engelske kvinde så debuteret som romanforfatter i denne bog, der i lighed med hendet eget liv, har autisme som omdrejningspunkt.  Læs mere om forfatteren her NB- på engelsk

Alice er en kvinde i sin bedste alder, men hun føler sig langt fra sådan. Alice bor på en afsides gård sammen med sin mand Duncan og sin 11 årige søn Sam. Derudover ser og taler Alice kun med naboen Jeannie - ja faktisk taler Alice heller ikke ret med Sam, for Sam er meget langt fra en almindelig dreng. Sam er autist og det i en sådan grad, at han ikke bevæger sig længere væk fra huset end de 823 skridt, der er ned til Jeannie. Kun en enkelt gang hver uge kommer Alice ud fra sit fangeskab når hun præcis kl 14.00 kører ind til byen for at "nyde" sin frihed inden hun skal være hjemme præcis kl. 15.00. Alle dagligdags ting skal planlægges, for Sam tåler ikke høje lyde eller tidsfrister, der ikke overholdes. Han skal have sin aftensmad serveret præcis kl. 17.30 ligesom han ikke skal røres ved eller tages ud af sin gentagende og trygge verden. Alice er ved at sprænges, der er ingen hjælp fra Duncan og faktisk er Alice lige så træt af ægtemanden som af sit fangeskab. Derfor er det heller ikke en stor stjerne Duncan får, da han slæber den omrejsende, ukendte Larry med hjem på gården. Men Alice må snart skifte mening om Larry, for han ser ud til at tackle Sam perfekt, åbne nye døre til Sams sarte sind og samtidig åbner Larry måske også døren til den ensomhed og sult, Alice alt for længe har gået med. Spørgsmåler er så om tingene kan ændres eller om det er bedst at lade livet gå sin vante (ensomme) gang?

Kort over verden er en mors fortælling om at være forældre til et sårbart barn, hustru til en mand, der kæmper med familiearven og økonomien og derved ikke rigtigt har overskud til sin familie. Og så er det en fortælling om, hvad der rører sig i Sams hoved. Hvordan den konkrete og tørre tilgang til livet indimellem kan skabe pinlige episoder eller ligefrem sorg hos omgivelserne. Kort sagt, Kort over verden er en roman om at leve, om de problemer livet kan give og ikke mindst er det en roman om kærlighed. 

Sproget er flydende, figurer og omgivelser er spillevende og realistiske, så læseren er med inde under huden på både Alice og Sam (så godt det nu kan lade sig gøre) Jeg kunne relatere til samtlige figurer og så evnede forfatteren at sætte mit følelsesregister i sving, for det her er ikke bare en ligegyldig og underholdende roman, det er en roman, der sætter spor og afkræver moralsk stillingtagen af læseren. Og så har den forhåbentlig den ekstra dimension, der gør, at næste gang læseren møder en forælder med et barn, der skriger i vilden sky, så tænker han/hun sig om, inden forælderen dømmes uegnet! 

Professionelt har jeg arbejdet med autister, jeg kan derfor genkende en hel del af de problemer, Alice og Sam slås med. Og så kan jeg frem for alt genkende den store glæde et fremskridt kan bringe, for jeg har faktisk oplevet at være "usynlig" og skabe en utryghed i tre måneder, for pludselig at blive mødt med et kram og en accept - og det vækker stadig glæde og gode minder hos mig. Jeg kan derfor garantere for, at bogen beskriver virkeligheden som den er for en del familier med børn, der har særlige behov.  

Jeg har haft et skønt ophold hos Alice og hendes familie. Fået genopfrisket minder og samtidig læst en roman, der underholdt på den meningsfulde måde. Et skønt første møde med en forfatter, der meget gerne må fortsætte sin gerning.© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar