fredag den 5. maj 2017

Den hemmelige gæst

AF Hanne Korvig


56 sider Meloni

Forfatteren er uddannet manuskriptforfatter og har en BA i historie og sociologi. Hun har skrevet et bredt udsnit af kronikker, artikler, boganmeldelser og debatindlæg. I dag skriver hun på børnebøger og manuskripter til kortfilm og tv-serier. Besøg forfatterens blog her

Ingeborg er på besøg hos sin bedste veninde Mette. I dag er alting bare ikke som det plejer, for Jørgen er flyttet ind hos Mette nogle dage. Jørgen er hjemløs og venter på at få et værelse på mændenes hjem. Ingeborg synes Jørgen er sjov, så dagen efter da Ingeborg, mor Katja og far Niels holder det obligatoriske husmøde, er Ingeborgs afstemning naturligvis om at invitere en hjemløs hjem til familien. Hvor der er hjerterum er der husrum husker Ingeborg sine forældre på, men i det samme ringer det på døren. Far bror Joachim er kommet på besøg og da det viser sig, at han er blevet uvenner med sin kæreste og ikke har noget sted at bo, er Ingeborg hurtig til at invitere ham - for hendes onkel skal ikke bo på gaden og mændenes hjem er jo optaget. Der er bare det ved det, at far Niels ikke vil have sin bror boende, så nu må Ingeborg finde en snedig løsning på problemet. Og inden onkel Joachim kan nå at sige noget, har Ingeborg gemt ham inde i sit klædeskab - hendes onkel skal ikke bo på gaden når han kan sove på hendes værelse!

Serien om Ingeborg henvender sig til de 6-9 årige børn. Bøgerne kan både læses som højtlæsning og de større børn kan bruge dem til frilæsning i skolen eller hjemme. Bøgerne har altid et moralsk tema, og denne gang er det omsorg for vores medmennesker. 

Igen er sproget en blanding af slang og nutidigt, ungt sprog - i børnehøjde. Og igen er det morale og humor, der, hånd i hånd, danner rammen om fortællingen. Jeg synes den får en tand for meget denne gang. Ingeborg og onkel Joachim bliver for smarte, og handlingen får mig, til at tænke alvorligt over, hvor meget børn egentlig kan hitte på. 

Ingeborg serien både kan bruges som højtlæsning og som frilæsningsbog. Jeg anbefaler altid, at bøger læses for de mindre børn. Dels på grund af samværet og dels fordi en god bog kan afstedkomme mange gode samtaler med barnet, som kan forgrene sig i alle retninger. Den hemmelige gæst rummer lidt mere alvorlige narrestreger, og derfor tænker jeg, at en voksen, der kan sætte handlingen i relief er perfekt.

Men ellers er der igen kun at sige, at Ingeborg er en skøn pige, der prøver at finde sin plads mellem sine to varme og kærlige forældre. En skæv og skør familie, der bare kalder på at blive inviteret ind i et barnesind.Tidligere udkommet:

Kanintesten - Læs anmeldelsen her

Pjækkedag med mor - Læs anmeldelsen her

@Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar