mandag den 8. maj 2017

Uovervindelig sommer

AF Alice Adams


314 sider gads forlag

Uovervindelig sommer er den engelske forfatters debutroman, men der arbejdes allerede på en ny roman. Alice Adams voksede op i en vegatarfamilie, hvor der heller ikke stod TV på "menuen" hun kastede sig derfor tidligt ind i bøgernes verden. Som sin hovedperson har også Alice Adams arbejdet i bankverdenen inden hun gav sig i kast med forfatterskabet.

Romanen tager sin begyndelse i 1995, hvor de fire venner: Eva, Benedict og søskendeparret Sylvie og Lucien, er nogenlunde sorgløse unge studerende. Eva er vild med
skørtejægeren Lucien mens Benedict er hemmeligt forelsket i Eva, men ingen får, hvad de ønsker. I 1998 spredes vennerne da de er færdige på universitetet. Eva vil bare væk fra sin kommunistiske far og bliver ansat i kapitalismens højborg, mens Benedict læser videre og søskendeparret rejser rundt i verden og leger med stoffer. I mere end et årti rulles vennernes liv sig ud for læseren, primært med Eva i hovedrollen. Men fælles for de fire er, at livet på mange måder bliver meget langt fra de drømme de havde i deres ungdom. Både professionelt og personligt, bliver det et årti, der kommer til at vende op og ned på ambitioner, følelser og den måde de fire venner anskuer livet på. For sådan er livet jo, fyldt med bakker og overraskelser. Spørgsmålet er så om de fire venner stadig kan finde fælles fodslag, specielt når de kan have svært ved at finde sig selv.

Uovervindelig sommer er en fin fortælling om venskaber, men endnu mere er det en fortælling om det levede liv og de sejre og nederlag, der følger med de valg vi tager, eller som andre tager for os. Hvor meget er vi egentlig parat til at yde eller ofre for, at vi kan få fingrene i præcis det, vi sukker efter? Og, hvordan skal man egentlig pleje et venskab? For én ting er sikkert: der er altid minimum to sider af den samme sag.

 Sproget er flydende og herligt letlæseligt, samtlige figurer er levende og yderst realistiske - jeg vil påstå at alle læsere kan genkende dele af sig selv i figurerne. Og selv om genren er feelgood, selv om der ikke er de store overraskelser i det store billede, så evner forfatteren altså at fortælle en rigtig fin historie uden det bliver banalt eller naivt.


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar