onsdag den 3. maj 2017

Lev mere tænk mindre

Drop grublerierne, slip fri af nedtrykthed og depression med Metakognitiv terapi

AF Pia Callesen


166 sider Politikens Forlag

Pia Callesen er dr., ph.d. og specialist i psykoterapi. Hun er klinikchef og ejer af CEKTOS: Center for Kognitiv og Metakognitiv Terapi. 

Denne bog henvender sig både til dem, der lider af depression og den, der gerne vil lære at tackle sine negative tanker. 

Bogen er opdelt i kapitler, der så igen indeholder gennemgang af metoden, cases og ikke mindst vejledning til, hvordan læseren selv kan arbejde med metoderne.

1. Det er slut med at vende vrangen ud.
2. Bliv bevidst om grublerierne
3.Tag kontrollen - du kan godt
4. Grublerier er (bare) en vane
5. Kom ud af dit hoved og ind i dit liv
6. Er din hjerne for rask til medicin
7. Aldrig mere depressiv

Mange mennesker er ramt af stress og depressioner og tallet er markant stigende - også blandt de unge mennesker. Så Lev mere... rammer ned i en meget aktuel problematik om, hvordan vi kan undgå at rammes, eller kan få hjælp til at komme ud på den anden side, når først psyken er ramt og tankerne har frit spil.

Bogen er skrevet i et letlæselig sprog, både cases og modeller er med til at give et billede af, hvordan vi mennesker kan rammes på psyken, og altså også, hvordan denne terapiform kan afhjælpe problemerne ved hjælp af øvelser, der også er beskrevet.

At terapi kan afhjælpe psykiske lidelser er jo et kendt faktum, men der er naturligvis forskellige behandlingsformer, præcis som der er forskel på lidelse og medicin. Pia Callesen benytter Metakognitiv terapi, hvilket adskiller sig markant fra "almindelig" kognitiv terapi på flere områder: Først og fremmest tror Callesen ikke på medicinens virkning på lang sigt - tværtom. Derudover fungerer Metakognitiv terapi helt uden samtaler om årsagerne til depressionen, da formen modsat "almindelig terapi" ikke anerkender depression som en sygdom. Og så anerkender denne gren de mørke tanker hos alle mennesker, og bygger terapien op på, at klienten lærer at styre tankerne, beskue dem, lade dem passere.

Alle, der har været ramt af stress eller andre psykiske lidelser ved, at tankemylderet kan køre for fuldt drøn og i mange af døgnets timer - og så kan de fylde så meget, at der ikke er rum til at fungere som menneske. Det nye i denne bog er derfor de store forskelle på terapiformerne og tilgangen. Om dette bliver banebrydende indenfor behandlingen af depressioner må tiden vise - men interessant, det er det.

Bogen serverer som nævnt øvelser til at lære at styre tankestrømmen. Det er enkelt og ligetil men forfatteren pointerer, at det tager tid og øvelse at mestre denne form selvhjælp - mirakelkuren er jo desværre endnu ikke opfundet. Men metoden her er let at gå til, let at huske og virker umiddelbart, ganske logisk.  Jeg har endnu til gode at prøve terapi, så jeg kan ikke bedømme, hverken den ene eller den anden form, men jeg har afprøvet et par af øvelserne i denne bog, skrevet dem bag ørerne, for jeg kan se linjerne i budskabet og synes de giver mening - og så vil jeg da vældig gerne kunne mestre mine tanker/grublerier. 


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar