mandag den 2. maj 2016

Ondskabens øjne - En biografi om Jens Nielsen

AF Poul Duedahl


366 sider gads forlag

Forfatteren er professor ved Aalborg Universitet, og står bl.a. også bag " Årets historiske bog 2013" Forbrydelsens ansigt.

Biografien er bygget op omkring et omfangsrigt materiale omkring Jens Nielsen. En del har Jens selv nedfældet, dertil kommer politirapporter, fængselsoptegnelser og avisartikler. 
Historien om Jens bliver fortalt af forfatteren, han fortæller levende og meget uddybende om samfundsforhold og livet i 1800 tallet. 

Jens bliver født i 1862, han er søn af en fåretyv og en fattig handicappet kvinde. Jens har en storesøster, og får siden et par små brødre, men da fattigdommen og farens gentagne kriminalitet tvinger familien på fattiggården, bliver Jens´søster anbragt hos familie. Jens begynder tidligt at gå sin far i bedene, han stjæler alt, hvad han kan komme i nærheden af, og da han runder 7 år, bliver Jens anbragt på opdragelsesanstalt. Men, hvor de mange tæsk afholder andre drenge for at lave for mange ulykker, fortsætter Jens sin kriminelle løbebane, og trods massiv vold og udsultning, sætter Jens sig konstant op imod systemet. Jens får sin første fængselsdom i en tidlig alder, og det lykkedes ham derefter at bruge kriminaliteten som springbræt, så han også kommer rundt i verden. Men Jens er kun interesseret i at berige sig selv, og havner i problemer over alt. Helt galt går det i London, hvor han ender med at brænde en stor del af havnen ned. Tilbage i Danmark forsætter Jens med at brænde huse af og stjæle, og en dag er samfundets tålmodighed brugt op - Jens dømmes til døden ved halshugning -  uden at have slået et eneste menneske ihjel. 

Jens Nielsen var en vaneforbryder, han startede sin "karriere" meget tidligt og var utrolig vedholdende i sine valg. Han var uden empati for omverdenen og higede udelukkede efter at få sine egne behov opfyldt. I dag ville han med sikkerhed være diagnosticeret som psykopat, men det brugte man ikke i 1800 tallet. 

Udover at fortælle historien om denne mand, er biografien en virkelig solid historisk fortælling, samfundsforhold blottes, og landes opbygning portrætteres. Jeg fik derfor både indsigt i denne triste menneskeskæbne, og et rigtig godt billede af Danmarks historie. Jeg er ikke den helt store læser af historiske fortællinger, men denne fortælling er velskrevet, levende og virkelig oplysende - jeg var fastholdt fra start til slut.

Om du er historisk interesseret, biografisk interesseret, eller blot vil have et indspark i den evig aktuelle debat om dødsstraf og straf i almindelighed - så er dette en fortælling, du ikke kan komme udenom. 

© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar