torsdag den 20. april 2017

Lyset sletter nattens ord

AF Miki MistratiMiki Mistrati er nok mest kendt fra TV, hvor han har arbejdet som journalist for både DR, TV2. Derudover har han som journalist vundet bl.a. Cavlingprisen og The World Television Award. Som forfatter står han bag syv tidligere udgivelser bl.a Magtens Bog og Dan Lynge, mit dobbeltliv og romanerne Magt, Spin og Solo. Se mere om Miki Mistrati her

København rystes af et terrorangreb, der "heldigvis kun" kræver to dødsofre. Men tiden op til angrebet er præget af uro, både hos PET og hos et af landets store formiddagsaviser. Hos PET er agent Peter Smidt havnet midt i et stormvejr. Chefen har travlt med at komme i trusserne på alle kvinder med puls og da han forfremmer en af elskerinderne, går der koks i forretningsgangene hos efterretningstjenesten. Det skaber usikre arbejdsforhold og sure miner, og mest af alt koster det på landets sikkerhed. Hos avisen Ekspres Posten er man også i krise og jagter klik på artiklerne. Kriminalreporter Martin Jelling har specialiseret sig i radikaliserede islamister og han kæmper for sit stofområde. På hjemmefronten er han vild med kæresten Anna og datteren Josefine, så faktisk kører det for Martin lige nu. Men både Martin og Peter bliver hvirvlet ind i et net af svig og dårlige beslutninger. Begge skal forsøge at finde sit eget ståsted midt i en meget presset situation og selv om de to mænd står på, hver deres side, er det kampen om freden der hersker. Både fred i Danmark, fred på arbejdspladsen og fred i dem selv. Og det er ikke let, for tingene går pludselig stærkt.

Romanen har to hovedfortællere, Martin og Peter. Sproget er flydende, letlæseligt og virkelig levende. Det gør, at selv om der indimellem er en del tekniske termer, er romanen hele tiden let at gå til og let at fastholde. Derudover er jeg begejstret for den journalistiske indsigt i dagligdagen på en avis - det giver romanen tyngde.

Hele omdrejningspunktet er terror, landets sikkerhed og så er det samtidig en fin indføring i livet på en avisredaktion og et bud på livet indenfor etaten. Det fungerede super godt for mig. Det jeg savnede, var lidt mere dybde og realisme i figurerne både hoved og bi- figurer, specielt Anna. Men derudover var jeg fint underholdt, der er et herligt fravær af superhelte og actionprægede handlinger - det gav rum til plot og handling - skønt

Forfatteren indleder romanen med at skrive, at han faktisk blev overhalet af virkeligheden, idet han skrev plottet til denne roman allerede inden Danmark blev ramt af et terrorangreb. Samtidig er der slet skjulte henvisninger til både Ekstra Bladet, den tidligere PET chef Jakob Scharf, andre i ledelsen hos PET og statsminister Lars Løkke Rasmussen. Derfor er denne fiktive roman med garanti langt mere virkelig end læseren måske ønsker at tro. Desværre er temaet jo yderst aktuelt, og der gør jo også, at romanen ikke er banebrydende eller nyskabende, men den underholder og rammer ned i tidens store frygt - og så er der sikkert læsere, der vil elske intrigerne midt i historiens nerve.


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar