fredag den 10. februar 2017

centrifugen

AF Keld Konradsen


388 sider Modtryk

Dette er forfatterens sjette udgivelse. Han er uddannet geolog og filosof og hans dobbeltkuturelle bagrund fra Danmark og Tyskland, har været inspiration i romanerne.

I en herskabslejlighed på Østerbro i København, skal den sanselige klub mødes for første gang. Klubben blev til efter 7 forskellige mennesker besvarer en annonce i avisen med følgende tekst: "Hvis du hører til dem, der stadig læser aviser, er du sikkert et sanseligt menneske. Hvis du føler dig sansemæssigt understimuleret og har lyst til at møde ligesindede, så send en mail. Diskretion en selvfølge😊 "  Elisabeth tager imod sine gæster, blandt gæsterne er Danny og Zania. De har ikke mødt hinanden før, men de er begge børn af en voldsom opvækst i Århus V. Danny som søn af en alkoholiker, der tidligt overlod Danny i sig eget selskab, blev væk i dagvis og ofte også uden mad i køleskabet. Zania er næstyngste barn i en pakistansk familie, hvor hendes rolle allerede fra fødslen er defineret. Hun skal gå i skole, rette ind og så skal forældrene finde hende en præsentabel mand, som hun bare skal takke ja til - og gerne taknemmeligt. Men både Danni og Zania stikker af fra livet omkring Gellerup og havner begge i København, hvor de altså nu mødes hos Elisabeth for første gang. Selv om sanseligheden er i højsædet i klubben, bliver det hurtigt klart, at hierarki og ulighed er fremtrædende blandt medlemmerne. Og hvem er Elisabeth og, hvad er hendes formål med klubben?

Handlingen er opdelt i tre fortællere: Elisabeth, Zania og Danny. Alle tre beretter om nutiden, møderne i sanseklubben og deres liv ved siden af. Men de beretter også om deres liv indtil møderne i klubben. Tre meget forskellige opvækster, men tre levende, realistiske og bundsolide personportrætter.

Sproget flyder, hvilket gør handlingen til en sublim kulisse rundt om de tre hovedpersoner. Romanen er på mange måder original, jeg har med garanti ikke læst noget, der bare minder om denne. Men det er også en samtidsroman, der skildrer kultur, sociale skæl og den ulighed, der hersker mellem mennesker og samfundslag.

Dette var mit første møde med forfatteren, men jeg kan med garanti sige, at det bliver så afgjort ikke det sidste. Centrifugen er i sandhed en sanselig roman, levende, yderst original og sådan en roman, der bare kryber ind under huden på læseren. 



© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar