fredag den 17. februar 2017

De plukkede lærkers sang

AF Maria Chebørløv Brix


224 sider Trykværket

Forfatteren er uddannet psykolog og har arbejdet som klinisk psykolog og familiebehandler. I dag er hun ansat hos Center for for mental sundhed. 

Thorkild Lassen har passeret de 60 år, da han beslutter at skrive en bog om sin barndom. En barndom, der var præget af druk, vold og manglende omsorg. Thorkild bliver født som næstældste barn i en familie bestående af mor, far, storebror, to mindre søstre og en lillebror. Allerede da Thorkild fylder et år får han en forsmag på, hvordan resten af hans liv kommer til at forløbe. Hans mor får nemlig en styrtblødning kun syv måneder henne, med Jeanne, Thorkilds ældste lillesøster, og han kommer derfor til at dele denne mærkedag med sin søster. Ikke, at det har den store betydning, for der bliver ikke fejret fødselsdage eller jul som i almindelige familier. Hos familien Lassen går man op i, at der er penge til druk - man går ikke op i detaljer som mad i køleskabet, kærlige ord eller rent tøj. Faktisk vokser søskendeflokken op med daglige tæsk, nedladende ord og havde det ikke været for Thorkilds farfar, ville Thorkild formodentlig være bukket under. Desværre bliver Thorkild og Jeanne fjender i stedet venner, og Jeanne kommer på alle måder til at forme Thorkilds liv. Som han selv siger: "{...} vi kunne have levet et liv sammen som allierede soldater, men i stedet levede vi som modstandere i en ubamhjertig krig, som ingen af os havde bedt om at være deltagere i. Jeg vandt {...}"

Romanen er fiktion, men den har sit udspring i en familie, der sagtens kunne leve dør om dør med mange af os. De skelsættende begivenheder finder sted op igennem 1950-60´erne og der var der en helt anden opfattelse af afstraffelse og misrøgt af børn. Derfor skal romanen naturligvis også ses i det perspektiv - Når det så er sagt, så vover jeg påstanden, at selv med det samfundssyn, portrætteres en familie, der på alle måder skulle have haft hjælp og være stoppet!

Thorkild fortæller sin historie mens han beretter om dagligdagen med at skrive, og ikke mindst beretter han om, hvilket menneske han er blevet. For Thorkild er knægten, der som den eneste skulle blive til noget, han skulle blive mønsterbryder og sørge for at få udbytte af sin kvikke hjerne og glæden ved at uddanne sig - Om han lykkedes må du selv læse. At han overhovedet evner at fortælle historien er et under og da han ydermere er i stand til at være humoristisk i sin tilgang, er et af romanens store glæder og højdepunkter.

Jeg var faktisk et godt stykke tid om at læse romanen. Ikke fordi den ikke er velskrevet - det er den. Sproget flyder, både Thorkild og handlingen er spillevende, men netop derfor går denne roman lige i hjertekulen. Jeg havde hele følelsesregisteret i brug, jeg har som professionel siddet på den anden side af bordet, og skulle hjælpe børn som Thorkild. Ganske vist i en anden tid, men moralen er den samme og budskabet i romanen er det samme: SE dine medmennesker, også det, der ikke er umiddelbart synligt. Alt har en årsag og selv om det ikke er en undskyldning kan det være en medvirkenede faktor. 

De plukkede lærkers sang er en grusom fortælling om kærlighed, svigt kampen for at overleve som menneske. Dyb og vedkommende psykologisk roman, der sætter dybe spor, og vækker voldsom eftertanke. Jeg ser frem til mere fra denne hånd.© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar