tirsdag den 7. marts 2017

Se ikke væk

AF Karen Strandbygaard


240 sider People´s Press

Se ikke væk er forfatterens debutroman. Ved siden af forfatterskabet arbejder hun som tekstforfatter, klummeskribent og underviser. Læs mere om forfatteren her

Anna og Marco er taget til Thailand med deres femårige tvillinger Gorm og Maria. Anna har været nede med stress og de trænger i høj grad til at få slappet af, også selv om Thailand indbefatter en lang flyvertur med mulighed for flystyrt og Tsunamier. Det er 10 år siden den store tsunami ramte Thailand, der er statistisk set 100 år mellem sådanne voldsomme naturkræfter, så de bør være sikre - men Anna er ikke sikker. For sagen er, at Anna er bange for stort set alt. Hendes favoritsteder på nettet er netdoktor.dk lægevagt.dk osv. Anna ringer til børnehaven og tjekker børnene, hvis hun læser om en ulykke. Hun ser aldrig væk, for alt kan ske den ene gang hun vender siden til. Kort sagt: Anna er neurotisk og familien trænger til ro. Men Anna lader sig ikke narre af, at omverdenen synes sikker, hun kan se lige igennem det hele - og ser fare alle vegne. Derfor er Anna også den første, der opdager det ægtepar, der tilsyneladende holder øje med tvillingerne. Parret dukker op alle vegne, hvor Anna og familien er, og da de begynder at give datteren slik og smykker, så går Anna i fuld alarm mode. Problemet er bare, at Marco ikke rigtig kan se noget problem. Ægteparret er da bare venlige og synes børnene er søde, så Marco er helt på det rene med at Anna igen er gået over gevind. Spørgsmålet er så bare om Anna kan redde børnene og fra hvem.

Se ikke væk er en psykologisk fortælling om en kvinde, der på mange måder indeholder det stof de fleste mødre er gjort af - Anna indeholder bare en hel del mere end normen.  Hun er på alle måder for meget, men hendes destruktive adfærd synes kun at vise sig for familien og omverdenen, Anna trives faktisk glimrenede med at være på forkant med livet. Men de fleste vil kunne nikke genkendende til nogle af de episoder romanen skitserer og netop derfor rammer romanen hårdt og præcist. 

Sproget er levende og letlæseligt. Da Anna er eneste fortæller, er hele handlingen bygget op omkring hendes tanker og handlinger. Det giver et indsigtsfuldt billede af en kvinde, der hele tiden prøver sit bedste men, hvor det bedste for hende bare ikke altid harmonerer med resten af familiens bedste. De små tilbageblik i ferien i Thailand gør, at romanen har et indbygget plot, som holder læseren fanget fra start til slut - man er simpelthen bare nødt til at finde ud af, hvad der sker med familien og hvordan. Og det mens hele følelsesregisteret er i brug. For Anna er virkelig en stor mundfuld, jeg havde flere gange trang til at ruske hende og stoppe hende - for hun stod spillevende på min nethinde.

Jeg holder meget af psykologiske romaner, således også af Se ikke væk. Det er en brandvarm debut, der lover rigtig godt for fremtidige udgivelser og samtidig er et frisk pust på den danske litteraturhimmel. 


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar