onsdag den 10. maj 2017

Parfumesamleren

AF Kathleen TessaroDenne amerikanske bestsellerforfatter har levet meget af sit liv indefor kunsten. Hun læste drama og flyttede derefter til London, hvor hun boede i 23 år og arbejdede som skuespiller. Nu er hun tilbage i USA og har udgivet fem romaner, hvor Parfumesælgeren er fjerde roman og udkom i Amerika i 2013. Nu kan vi danske læsere så møde forfatteren.

London 1955: Grace Munroe lever et roligt overklasseliv med sin fraværende ægtemand og sin gode veninde Mallory. Men så modtager Grace et brev fra en fransk advokat, hun er angiveligt eneste arving til afdøde Eva d´Orsey, som levede i ensomhed i en stor lejlighed i Paris. Grace tager til Paris og mødes med den karismatiske unge advokat Tissot. Alt er lagt klar til at lejligheden skal sælges og Grace bliver en holden dame, men noget holder hende tilbage, og hun er nødt til at finde ud af, hvorfor hun skal arve denne ukendte dame og ikke mindst, hvem var egentlig denne Eva, der var muse for en kendt parfumeskaber? New York 1927: Eva d´Orsey er kommet med sin onkel hen på det hotel, hvor onklen arbejder og, hvor Eva nu bliver ansat som stuepige - i en alder af kun 14 år. Eva flytter ind på hotellet og lærer hurtigt at passe de mange opgaver, ligesom hun møder mange forskellige mennesker. Nogle af gæsternes handlinger kommer da også til at få skæbnesvangre konsekvenser for den unge pige. Og mens Grace trevler i historiens slutning i 1955, udspiller den unge Evas liv sig fra 1927 og frem til hendes død - ligesom det naturligvis opklares, hvordan de to kvinder krydser skæbner.

Parfumesamleren er en skøn fortælling i genren feelgood. MEN, tag endelig ikke fejl, for den er så meget mere end blot banaliteter. Det er så langt fra et festfyrværkeri, når Evas historie bliver udstillet - den er vedkommende, levende og faktisk overraskende grum. For det er også en fortælling om svigt, magt og misbrug.

Fortællingen er tidstro, sproget flyder og tid og sted er klart afgrænset, så det er faktisk blot at læne sig tilbage og lade siderne vende sig selv. Jeg fandt opdelingen af før- og nutid, var et friskt pust og gav en smule spænding til fortællingen, for romanen fastholdt min interesse, og det til trods for, at det store billede var tydeligt fra start til slut. 

Vil du underholdes, have lidt fransk romantik blandet med solide figurer og fortællinger om det levede liv, så er Parfumesælgeren så afgjort en roman, der bør komme på listen over sommerens læsning.


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar