fredag den 5. maj 2017

Pjækkedag med mor

AF Hanne Korvig


54 sider Meloni

Forfatteren er uddannet manuskriptforfatter og har en BA i historie og sociologi. Hun har skrevet et bredt udsnit af kronikker, artikler, boganmeldelser og debatindlæg. I dag skriver hun på børnebøger og manuskripter til kortfilm og tv-serier. Besøg forfatterens blog her

Ingeborg er tilbage sammen med sin skøre familie. Familien består af Ingeborg, mor Katja og far Niels. Familien går højt op i at afholde deres husmøder - ja altså, hvis der ikke er noget mere vigtigt på tapetet. Og på husmøderne er der altid et punkt der hedder: Ingeborgs afstemning. I dag handler det om, at Ingeborg gerne vil have en fridag fra skolen. Problemet er bare, at afstemningen ender med to stemmer for nej og kun en for ja. Så Ingeborg må finde på noget genialt, der kan skaffe hende en pjækkedag hjemme. Det ender med en varmedunk og et ynkeligt ansigtsudtryk, og selv om far ikke tror at Ingeborg er syg, ender mor med at blive hjemme med Ingeborg. Næste problem er så, at Ingeborg skal blive i sengen fordi hun jo er "syg" det bliver kedeligt i længden, og så kommer Ingeborg til at afsløre for mor, at hun faktisk slet ikke er syg. Mor bliver vred, men kun indtil hun bliver lækkersulten, så er der ikke ret meget mor ikke vil gøre for at få fingrene i et stykke formiddagskage. Problemet er så bare, at de ingen kage har i huset og bageren ligger lige ved siden af skolen, hvor Ingeborg jo ikke kan gå forbi, når hun burde ligge hjemme i sin seng. Men mor har en god ide, og inden længe er Ingeborg og mor på vej til bageren - iført udklædningstøj. Alt går helt galt, da Ingeborgs lærer pludselig står i butikken, og nu er det ikke kun Ingeborg, der er i problemer, nu er det også mor Katja.

Serien om Ingeborg henvender sig til de 6-9 årige børn. Bøgerne kan både læses som højtlæsning og de større børn kan bruge dem til frilæsning i skolen eller hjemme. Bøgerne har altid et moralsk tema, og denne gang er det pjæk. 

Dertil har forfatteren også indflettet lidt politisk debat, idet hun spiller skolereformen på banen. Nuvel, børnene kan forholde sig til de lange skoledage, men jeg tvivler dog på, at ret mange børn kender Marianne Jelved.

Bogens sprog er kækt og i børnehøjde. her er både slang og almindelig tale - og kender dit barn ikke slang - så kan du regne med, at den tid nu er passé. Illustrationerne er sort/hvide, nøgterne og herlig humoristiske og de supplerer handlingen rigtig fint. 

Pjækkedag med mor er en humoristisk fortælling om en families hverdag. Familien er ikke som familier er flest, men de danner rammen om gode samtaler med det barn der læser bøgerne, netop fordi der altid er et moralsk tema sammen med det humoristiske. Hvis dit barn ikke kender Ingeborg så synes jeg klart du skal præsenterer hende.Tidligere udkommet:

Kanintesten - Læs anmeldelsen her 

Den hemmelige gæst - Læs anmeldelsen her

@Bognørden


Ingen kommentarer:

Send en kommentar