mandag den 1. maj 2017

Victoria

AF Daisy Goodwin


393 sider Politikens Forlag

Dette er den engelske forfatters tredje historiske romanudgivelse. Udover at skrive er Daisy Goodwin Tv producer og er også kvinden bag hendes egen filmatisering af Victoria. Victoria er ligeledes solgt som TV serie og kan ses på DR1 fra 6. maj 2017. Se mere her.

Året er 1835, stedet er England og her bor den 16 årige prinsesse Alexandrina isoleret med sin mor og dennes rådgiver Sir John Conroy. Snakken går, for hendes onkel, kong William IV er syg og Alexandrina skal overtage tronen. Sir Conroy har klare planer for, hvordan han skal yde sin indflydelse og få del i den kommende magt, og Alexandrinas mor er forblændet og makker ret. Men to år efter død kongen og nu skal prinsessen være dronning af England. Dronningemoderen og Sir Conroy er lykkelige, men snart stivner deres smil, for Alexandrina vil ud af de snerrende bånd. Første skridt er, at Alexandrina tager navnet Victoria og derefter flytter hun fra landet og ind til byen på Buckingham Palace. Men kampene fortsætter og Sir Conroy finder allierede i andre grene af den kongelige familie, der ikke ønsker den 18 årige pige på tronen. Men Victoria får uvurderlig hjælp fra premierministeren Lord Melbourne, en ældre enkemand med et temmelig blakket ry. Både samarbejdet og venskabet mellem det umage par, vokser dag for dag og det utænkelige synes at nærme sig med stormskridt. Men kan dronningen og hendes vejleder stå stormen imod og kan de finde sig til rette i deres nye liv?

Romanen bygger bl.a. på dronning Victorias egne dagbogsnotater. Fortællingen er derfor, i de overordnede rammer, et historisk fakta. Derpå har forfatteren så bygget en kærlighedshistorie, og jeg må bare sige, at det virker super godt. 

Sproget er flydende og herligt letlæseligt, rammerne er 200 år gamle og sproget er en skøn indføring i datidens omgangsformer. Det er naturligvis umuligt at sige, hvor rent forfatteren har ramt virkeligheden, men hun har i alle tilfælde evnet at give dronningen fornyet liv samtidig med at fortællingen om datidens engelske styre, folkets problemer og ikke mindst kulturen, supplerer både fiktion og fakta.

Jeg var rigtig godt underholdt af denne skønne fortælling. Både den naive kærlighedsfortælling og det historiske tilbageblik, formåede at fange og fastholde mig fra start til slut. Jeg er ikke meget for filmatiseringer, de kan ikke favne romanens dybde og detaljerigdomme, men jeg gør en undtagelse, og skal helt sikkert se denne serie når den bliver vist i TV fra på lørdag. 



© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar