mandag den 7. juli 2014

Mærket for livet

Anmeldelse af Mærket for livet - Af Emelie Shepp


Mærket for livet er forfatterens debut, hun har selv betalt for udgivelsen, da ingen forlag ville tage bogen - og det er både godt og ondt.
 Den har solgt massivt i Sverige, men jeg synes slet ikke den lever op til det store salg. 

Sproget er sådan set okay, men det bliver aldrig rigtig flydende. Måske fordi der indsniger sig en del fejl i opdelingen, og fordi det bliver fór omstændigt sine steder. Jeg fandt aldrig rigtig rytmen, og synes den sine steder var svær at fastholde.

 Persongalleriet er en flok mere eller mindre kriminelle folk ansat i etaten, ingen af dem kommer til at leve i bogen, ingen sætter spor og frem for alt er der ingen af dem der kalder på sympati eller genkendelse, derfor var det en kæmpe skuffelse. Historien med de illegale flygtninge og børnesoldaterne, er sådan set god, men der mangler også her langt mere indsigt og mere realisme - den del kunne være fantastisk hvis den var gennemarbejdet.  

Politiets arbejde er sådan set okay, i den lette ende uden den store indsigt. Dog synes jeg der bliver for meget fri fantasi omkring anklageren, og de mangle personlige med ligegyldige steder omkring betjentenes personer. Også på dette punkt savner jeg realisme og bedre gennemarbejdning. 

Plottet holder nogenlunde, tidligt får man indsigt i hvem der er involveret, ind imellem er der en anelse spænding, men der er alt for mange hovsa løsninger til at holde plottet kørende. Desværre lader slutningen mange spørgsmål stå åbne, selve sagens lukkes nogenlunde, men alt det omkringliggende lades åbent -  selvfølgelig kan det fortsættes i en evt. toer, men der er så mange andre mangler i denne, så det ville have været en lettelse hvis de blev afsluttet her. 

Alt i alt en debut som afgjort har essensen til en god krimi, men mangler både redigering, realisme og levende personer. Ikke den værste jeg har læst, men langt fra de mange gode forfattere vi har i norden, der skal virkelig arbejdes med forbedringer hvis der skal komme mere derfra.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar