torsdag den 5. marts 2015

Syv satans lange dage

AF Jonathan Tropper


340 sider Modtryk

Dette er forfatterens første danske udgivelse, men har med sine tidligere udgivelser ligget
i toppen af bestsellerlisterne - Læs mere om forfatteren her.

Denne roman er en usædvanlig velskrevet fortælling om Judd, hans liv er væltet omkring ham, han kommer hjem med lagkage til hustruen på hendes fødselsdag og finder hende i deres dobbeltseng - men hans chef. Judd mister sin far, han skal hjem til sin mor og begravelsen sammen med hans 3 søskende ( en søster og to brødre) og udover begravelsen har hans far, der var ateist, øjensynlig besluttet at familien skal sidde shiva (jødisk sørgeperiode på 7 dage, hvor familien sidder i hjemmet og modtager gæster)
Ikke nok med, at Jodd har mistet sin hustru til sin chef, men nu skal han også tilbringe 7 dage sammen med sin familie, en familie der trods psykolog-moderens åbenhed, har brugt hele livet på ikke at tale sammen og bære nag til hinanden.  Samtidig med at Judd er tvunget til at forholde sig til familien, gennemgår han dele af sit liv, inkl. ægteskabet, der endte "som den slags kan gøre: med lægeassistance og cheesecake" Det er naturligvis dømt til at udvikle sig, og det skal jeg så love for at det gør - på alle parametre.

Som sagt er sproget fantastisk, det er levende, flydende og sprængfyldt med slet skjulte sandheder, i helheden: mænds begær, følelser og handlinger og i særdeleshed: mennesket. Denne fortælling rummer på smukkeste vis de menneskelige relationer, både mænd/mænd - mand/kvinde og forældre/børn. Alle personer er bund solidt beskrevet, levende, og trods fortælleformen virkelig realistiske, interaktionerne er sublimt fortalt, jeg var ved Judds side hele vejen igennem. 

Trods det gennemgående dystre tema, er denne roman på ingen måde tung - tværtom.
Den er en fortælling, der rummer dybden i alle personerne og samtidig er den så
helt igennem vanvittig morsom, jeg sad flere gange og grinede højt. Der er så ufattelig mange perler at tage af, men jeg har valgt en dialog mellem Mor og søn, mens huset er fyldt med kondolerende gæster - Judd har ytret sig upassende ifølge moderen:

"Mor: Du kunne godt være lidt mere hensynsfuld, der er en masse uskyldige mennesker til stede.

Judd: Du har altid opmuntret os til at udtrykke os spontant, til at få tingene ud.

Mor: Det er rigtigt skat. Jeg har også opfordret jer til at tømme tarmen to gange dagligt, det betyder ikke, at jeg har lyst til at være til stede når i gør det"

Kort sagt er denne roman en fortælling om en dysfunktionel families genvordigheder, den
er som sagt både dyb og vedkommende, men da meget af handlingen er pakket ind i
virkelig humoristiske dialoger og handlinger, bliver det tilsammen til en sublim læseoplevelse. Sjældent har jeg grinet og haft så mange refleksioner i een og samme bog, 
denne kan det hele, og afstemningen af humor og dybde er i mine øjne perfekt.

Jeg håber i den grad, at danskerne får glæde af flere udgivelser fra Tropper, for denne ene
er så velkomponeret at den kalder på mere. Indtil der forhåbentlig kommer mere, så skal denne have de varmeste anbefalinger - det er helt klart en MUST read.

"

Ingen kommentarer:

Send en kommentar