fredag den 29. maj 2015

Bernsteins Hemmelighed

AF Morten Thor Hansen


471 sider Löwe Puplishing

Denne spændingsroman er forfatterens debutroman Læs mere om Morten Thor Hansen her

Det vil være mest korrekt at kalde dette for en spændingsroman, den er i den grad 
actionfyldt. Sproget er letlæseligt, og kan man holde styr på de mange detaljer og skiftende scenarier og personer, er der en rigtig "drengerøvs" roman i vente. 

Charlotte arbejder for Røde Kors og bor i København. Hun har ikke set sin far i 20 år, han bor på en stor ejendom på Bornholm sammen med hans hushovmester. Charlotte er lige kommet hjem fra en opgave i udlandet og glæder sig til tid sammen med hendes tyske kæreste og bedste veninden Lise. Men planerne må ændres da hendes far ligger for døden, og hun beslutter at tale med ham en sidste gang. Da Charlotte ankommer til hendes fars hus, er han allerede død, hun bliver på øen for at ordne begravelsen og boet efter ham.
Den lokale avis vil skrive en nekrolog over faderen og da den unge journalist graver lidt i arkiverne, dukker der oplysninger op omkring samarbejde med nazisterne under krigen.
Journalisten beslutter at grave videre, og da Charlotte bogstavelig talt falder over et lig på faderens ejendom, der viser sig at være en journalist, der forsvandt i 1945 graver han videre.Samtidig får Charlotte overhørt at hendes far blev afpresset, finder et skjult pengeskab med en nøgle i og finder ud af at faderen var bankerot. Hun går på jagt i huset efter en dør der matcher den fundne nøgle, og vupti finder hun en ubåd i en kælder.
Det bliver starten på en hæsblæsende jagt på en gemt skat, mens nogen tager livet af de, der er for nysgerrige. Charlotte jagter skatten fra Bornholm over København og Berlin, mens hun kæmper for sit og andres liv, og ikke ved, hvem hun kan stole på.

Romanen starter egentlig som den lover i omtalen, med at læseren møder Charlotte og hører lidt om familien, men på intet tidspunkt kommer jeg ind på livet af hende - det samme gælder for samtlige personer. Alle er perfifære i de indre beskrivelser, denne roman har hovevægten på en meget stor detaljerigdom og action. Handlingen skifte er meget voldsomt: Her er bortførelser, inkompetente politibetjente, mordere og skattejagere i en stor pulje. Charlotte og hendes omgangskreds får super evner, hun kan pludselig alt fra at ordne sår, over at være dykker og til at gå igennem de mest voldsomme biljagter og røverier - og naturligvis uden at få andet end småskrammer. 

Jeg sidder med en fornemmelse af, for første gang i mit liv at have "læst en film" Denne roman er simpelthen så utopisk i både personer og handlinger, at det sagtens kunne være en Hollywood produceret film. Den ene voldsomme episode efterfølger den anden, personerne klarer alle opgaver, får det hele serveret lige for fødderne - alt sammen uden mindste greb om virkeligheden. Kort sagt: alt for meget beskrivelse, afbrudte dialoger og handling - alt for lidt indhold. Romanen blev desværre en lang kliche for mig, jeg ville ønske en solid redigering og så en tilpasning af genre og beskrivelse, så kommende læsere ved, hvad de går ind til. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar