søndag den 17. maj 2015

Et nødvendigt offer

AF Finn Halfdan


409 sider People´s Press

Dette er journalisten Finn Halfdans debutroman Læs mere om forfatteren her

Denne spændingsroman bygger på en virkelig hændelse under klimatopmødet i København i 2009. PET og politiet mørklægger en anholdelse og flere ransagninger, og da de uskyldige sidenhen klager over behandlingen viser det sig at PET beviseligt har skjult papirer for
statsadvokaten, ligesom det ikke "var muligt" at finde de involverede betjente.

Journalisten Elliot Boye er på mange måder på vej mod bunden, efter hans kæreste forlod ham er han ikke i stand til at passe sit job - han laver mindst muligt og på længst mulig tid. Han er på vippen i Bladhuset, og kun tidligere tiders meritter holder ham inde i varmen. En dag får han et tip om, at den to år gamle sag om en uberettiget anholdelse også indeholder mørklægning af vigtige papirer. PET og politiet lader til at have store roller i den betændte sag, og selv om Elliot egentlig ikke gider skrive om sagen, gør han det. Da han begynder at snuse rundt, går der ikke mange timer, før han opdager at PET overvåger ham, både hjemme og når han bevæger sig ude - det Elliot ikke forstår er, hvorfor PET er efter ham, hvad er det han har fået færten af og, hvor vigtigt er det for etaten af hemmeligholde det?
Elliots amerikanske mor blev myrdet for 31 år siden, CIA var muligvis involveret i moderens død, og det har siden gjort Elilot til en stor modstander af efterretningvæsner, så derfor beslutter han sig for at fortsætte med at grave i den mærkelige anholdelse på Amager for to år siden, og det skal vise sig at blive med livet som indsats - Store kræfter vil nemmelig
bruge alle nødvendige metoder for at stoppe ham.

Historien om journalisten, der egenhændigt opklarer forbrydelser, er jo på alle måder en yderst kendt stereotyp. Alligevel synes jeg at forfatteren evner at fastholde realismen et langt stykke hen ad vejen (måske mere end vi udenforstående aner) At forfatteren er journalist afspejler sig tydeligt i hans formidling, den er flydende og herlig letlæselig. At han derudover har et stort kendskab til politiets arbejde, synes jeg ligeledes spejles fint i de mange forklaringer læseren får undervejs, og trods fiktionen, er det altså rigtig godt.

En anden, i min optik, stor kvalitet er, at trods temaet med overvågning, forfølgelser og mord, er forfatteren ikke faldet i de lette løsninger og supermandens klør. Hele romanen emmer som nævnt af at ligge meget tæt på realisme, og det er nok den største force for mig. Nuvel, der er som sagt "gang i den" men det er underbygget og jeg kunne leve mig ind i handlingerne hos både skurke og offer. Så alt i alt: en yderst levende, interessant og underholdende spændingsroman, der sætter tankerne i sving - hvad laver PET egentlig? 






Ingen kommentarer:

Send en kommentar