lørdag den 26. december 2015

Han løber på tagene om natten

AF Anders Hjort


191 sider byens forlag

Denne selvbiografiske roman er forfatterens debut. Ved siden af at forfattergerningen er Anders Hjort journalist på Politiken. 

Biografien er bygget op som punktnedslag i Anders´liv, der springer meget i tiden. Selv om jeg helst vil læse biografier i kronologisk rækkefølge, må jeg sige at denne romans opbygning, at de store ting i Anders´liv er præsenteret i en stor og (u)skøn blanding af store sejre og sviende nederlag, faktisk virker så meget desto stærkere. Sproget er letlæseligt og faktisk kunne jeg slet ikke lægge romanen fra mig, det er sådan en, der bare skal læses færdig.

Anders kom til verden meget for tidligt, han har en medført tarmlidelse, og har været indlagt omkring 100 gange i sin barndom. Anders bor alene med sin maniodepressive mor, da hans far allerede har en anden familie. Hans far dør af druk da Anders er 10 år gammel, men Anders får en ny faderfigur i moderens nye kæreste Jørgen. Jørgen hjælper med de mange og voldsomme behandlinger af Anders, og da han er 12 år kommer der også en lillebror til familien. Det går nogenlunde nogle år, men da Anders er 17 år og går i 1.G begår hans mor selvmord. Anders bliver i moderens hus sammen med stedfaderen og lillebroderen, men da en ny kæreste flytter ind, går Anders´liv fra hinanden. Allerede i de tidlige barneår begynder Anders at lave systemer, systemer, der skal beskytte ham mod farer. Anders kalder dem jinx, og som voksen har Anders 227 forskellige jinx. Han skal have blå lightere, tal må ikke være ulige, kontaktlinserne skal i på en bestemt måde osv. Anders´fysiske sygdom og hans tvangstanker påvirker hans liv, han er konstant i alarmberedskab, og da han gennemgår faser i livet som de fleste mennesker skal igennem, bliver han ramt med dobbelt tryk. Først for få år siden får Anders diagnoserne OCD og PTSD (tvangstanker og post traumatisk stress syndrom) og kommer i behandling, men spørgsmålet er så; kan Anders hjælpes?

Anders´historie ramte mig - hårdt. Han er et menneske, der er allerede tidligt blev ramt af voldsomme slag, to døde forældre og en kronisk sygdom, som har plaget ham livet igennem. Anders inviterer læseren med indenfor, og det er hudløst ærligt, det han beretter. Her er alt fra små peniser, over afbrudte samlejer til både en fødsel, en skilsmisse og en elsket bedstemors død. Kort sagt; Anders inviterer indenfor til en bid af livet.

Det her er således både et stykke af livet, men det er så sandelig også en fortælling om et menneske, der livet igennem har sloges med sygdom, både psykisk og fysisk. Ingen hjalp Anders over de store tab og den megen sygdom, og da han endelig kommer i behandling er det endnu mere hårdt arbejde. 

Denne biografi kan med stor gavn læses af andre, der er i berøring med OCD og PTSD, dens budskab er nemlig, at du ikke er alene, og der er hjælp at hente. Men biografien kan også læses for at få øjnene (endnu) mere op for, at ikke alt er, hvad det ser ud til på overfladen. Stærk vedkommende og meget velskrevet debut - mere herfra, tak.


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar