torsdag den 17. december 2015

Kong Pukkelrygs Saga

AF Ingvart Thyge Christiansen


175 sider Forlaget Kahrius

Romanen er forfatterens debut Læs mere om forfatteren og romanen her.

Sproget er en blanding af før og nutid, der er utrolig mange og meget lange dialoger, der nærmest tager form af belærende monologer. De virker ofte meget roddet, og jeg fandt, at de ødelagde både læseflow og eventyrets som helhed. Borset fra start og slutning, var det en bog, der var usædvanlig tung at læse.

Tom kommer til sig selv på en ambulancebåre, han har øjensynlig vandret rundt i tåger og er til sidst faldet om. Da lægen vil give ham en indsprøjtning og tage ham med på hospitalet, farer der en djævel i Tom, og han springer op fra båren og stikker af fra lægen da han ikke vil på tosseanstalt igen. Tom havner på jorden i et parkanlæg, og der møder han pinsvinet Peter, der fortæller ham, at han er ankommet til Kong Pukkelrygs rige. Tom møder, udover Peter pinsvin, Asa guden Thors ravne og hans trækdyr - de skal alle på hver sin måde hjælpe Tom til at udføre den store gerning han er ankommet for at udføre. Tom, der også bliver kaldt menneskesøn og får øgenavnet Fessor, skal nu på en rejse, der skal ende med at han kommer til et lukket tempel, hvor han skal tænde en lysestage. Rejsen mod målet er fyldt med farer og oplevelser, f.eks. vil Thors to ulve meget gerne sætte tænderne i Tom, og han ankommer til en landsby, hvor alle syge og handicappede beder om håndspålæggelse og helbredelse. Tom tager derfor på en rejse gennem asa troen og kristendommen, og i takt med at han udfører nye opgaver udvides hans horisont.

Som nævnt synes jeg dialogerne rodede, det er en sammenblanding af lånte citater fra biblen m.m. sammenblanding af kristendom og asatro - og ind imellem nogle postulater, der ikke forklares, og derfor kommer til at fremstå som om læseren skal overtales til asatroen.

" Folk har deres frie vilje til at vedtage, hvordan verden ser ud. Og ud fra den vedtagelse bliver deres verden. Hvis de ville stille sig selv fri fra tillærte, falske overbesvisninger, da ville de få en mulighed for at se klart i virkeligheden" 

Jeg fandt aldrig nerven i eventyret, det blev for perifært og tungt. Et af de største indtryk jeg er ladt tilbage med, er faktisk, at jeg føler jeg har været til et salgsmøde, hvor asatroen var produktet, der skulle sælges... Jeg købte det ikke!


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar