torsdag den 14. januar 2016

Den anden

AF Harriet Lane


299 sider gads forlag

Dette er forfatterens anden romanudgivelse, hun debuterede med den anmelderroste 
Aldrig uden dig se mere her, som hun skrev mens hun mistede synet til en øjensygdom. Jeg har ikke læst debuten, så dette var mit første møde med hendes værker.

Denne psykologiske thriller er virkelig velskrevet, sproget flyder, de to spor er lige til at gå til, og giver fra hver sin side, en helhed, der er fængende fra start til slut.

Emma og Nina er to kvinder omkring de 40 år. Nina er mor til en teenage datter, gift for anden gang og er en rimelig succesfuld kunstmaler. Men Nina har en tendens til at se ned på andre mennesker, og magter i virkeligheden ikke ret meget andet end sig selv. En dag ser hun en kvinde på gaden, Nina kan kende hende fra hendes ungdom, og det glæder hende at se, at hun selv er langt mere "velholdt" end kvinden. Kvinden er Emma, hun er gift med en tv producer, har sønnen Christopher på 3 år og en baby på vej. Emma har måtte opgive sit freelance tv job og selv om hun er glad for sin søn, er hun virkelig presset. Emma har svært ved at overskue livet som småbørns mor, hun føler sig overset af manden, og kæmper mod en depression. Nina løber igen ind i Emma, og ender med at bliver Emmas redningskvinde, da hun hjælper hende ved flere lejligheder. Det bliver indledningen til et bekendtskab. hvor de to kvinder kommer lidt tættere på hinanden, dog uden at Emma genkender Nina, og uden at Nina afslører, at hun genkender Emma. Men kvindernes bekendtskab er langt fra ligeværdigt, og det viser sig hurtigt, at intet er, hvad det giver sig ud for. Spørgsmålet er så; hvor langt vil et ensomt menneske gå for at tilfredsstille egne følelser - og ikke mindst, hvad bliver konsekvensen?

De to figurer er usædvanlig levende og meget realistiske. Det er figurer du med garanti kan genkende noget af dig selv i, kender eller har kendt. Deres tanker og handlinger står knivskarpt, det er simpelthen bundsolidt formidlet, og jeg havde mange følelser i spil under læsningen. Mit eneste kritikpunkt er, at jeg synes slutningen bliver for let, det bliver en lidt flad fornemmelse ovenpå en ellers virkelig god psykologisk roman.

Men er du, som jeg, vild med de dybe fortællinger, så er dette altså en virkelig god roman, siderne vender sig selv og tankerne kører på højtryk - en herlig blanding. Jeg vil meget gerne læse mere fra denne hånd.


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar