onsdag den 15. juni 2016

Ulykkernes tid

AF Moïra Fowley-Doyle


276 sider Nyt Nordisk Forlag

Forfatteren er irsk/fransk og bosat i Dublin. Hun har studeret vampyrlitteratur på universitetet, men skriver Young Adult romaner - helt uden vampyrer. 

Romanen er skrevet i et letlæseligt sprog, den 17 årige hovedfortæller, danner rammen om en fortælling, der tager læseren med ind i hendes indre. Romanen kræver sin læser, for selv om sproget flyder, balancerer den på kanten af det okkulte og det virkelighedsnære. Men den er original og rigtig fin, og derfor fanger den fra start til slut.

Cara er 17 år, hun bor sammen med sin mor, sin et år ældre søster Alice og sin eksstedbror Sam. Caras far døde i en ulykke for mange år siden, derefter mødte hendes mor Christopher, der var alenefar til Sam. De flyttede ind og var en familie indtil Christopher pludselig forsvandt og efterlod Sam hos familien. Hvert efterår rammer "Ulykkernes tid" familien, hele huset pakkes ind i bobleplast, familien pakkes ind i flere lag tøj, og de skal i det hele taget passe godt på. For sagen er, at der altid sker frygtelige ting denne måned, i år er ingen undtagelse, Mor brækker armen, Alice falder ned af trappen, Cara er ved at drukne og Sam får hånden i klemme - kort sagt, alt er ved det gamle. Og så alligevel ikke, for Caras gamle veninde Elsie forsvinder, Elsie hjalp Cara gennem tabet af hendes far, men de mistede kontakten, og nu hvor Elsie ikke længere er der, savner Cara hende, har dårlig samvittighed over at have glemt hende, og bliver naturligvis nødt til at lede efter hende. Men er det overhovedet muligt, her midt i ulykkernes tid?

Romanens figurer er yderst levende og meget realistiske - deres handlinger er en helt anden historie. De bevæger sig i skellet mellem realiteter og det overnaturlige. Jeg skulle lige læse mig ind på, hvad forfatteren vil med historien, og når det først falder på plads, så er det sådan set bare at læne sig tilbage og følge udviklingen.

Blandingen fungerede fint for mig, den giver historien en ekstra tvist, og historien om teenagere med dybe familiehemmeligheder og sprudlende hormoner, får en ekstra dimension. Young adult henvender sig til de unge, men også denne roman kan læses af ældre aldersgrupper, og det med en rigtig god oplevelse til følge.


© Bognørden


Ingen kommentarer:

Send en kommentar