onsdag den 20. juli 2016

Gadens stemmer - Her kommer skravlet som rejser sig op

AF Malene Ravn


173 sider saxo

Nogle af samfundets svageste mennesker, er dem, der af den ene eller anden grund er hjemløse. Jeg har støttet Hus Forbi i mange år, og da denne bog blev præsenteret, synes jeg både, at den lød virkelig interessant, og så ville jeg gerne støtte Gadens stemmer. Hele overskuddet fra bogen går til Gadens stemmer - Læs mere om Gadens stemmer her.

Denne fantastiske samling indeholder seks menneskers fortællinger om barndommen, hvordan de endte i misbrug og på gaden og endelig, hvordan de lige nu, ikke længere er hjemløse. Her er fortællingen om den lille pige, der fra en tidlig alder får tærsk af sin mor - sådan tærsk i den mest grusomme betydning. Men hver gang kommunen kommer og skal se forholdende (altid anmeldt god tid i forvejen) sidder moderen ved siden af barnet, mens barnet bliver spurgt om hun har det om, om moderen slår, om faderen bor der osv. Fortællingen om drengen, der bliver sendt på børnehjem fordi moderen ikke vil have ham, men de tre søstre bliver hjemme hos moderen. Fortællingen om den 11 årige dreng, der adskillige gange selv henvender sig til den sociale døgnvagt og beder om hjælp. Fortællingen om den glade dreng, der kommer fra et velfungerende hjem, men bliver revet midt over, da moderen forlader ham og faderen og tager storebroderen med. Kort sagt, fortællinger fra børn, der bliver svigtet og ender med at svigte dem selv. 

Løbende gennem disse respektfulde og levende fortællinger er udsagn om oplevelser omkring det at få en lejlighed, jeg har ofte hørt/læst debatter, hvor den hjemløse beskyldes for ikke at ville hjælpes - ikke mange ved, hvorfor det kan være så svært at blive sat i en lejlighed - det kommer der nogle hudløse svar på her. Ligeledes er der fakta omkring det at have en hund, hvad betyder det for de hjemløse... Meget mere end de fleste tror. Derudover er der opremsninger af følelser, erindringer fra et levet liv: skam, vold, ensomhed ect. og nogle af de mange sygdomme, der følger med at leve et hårdt liv med misbrug og uden fast tag over hovedet. 

Det her er fortællinger der kryber helt ind under huden på læseren, det er hudløst og grusomt. Og så er det fortællinger, der viser, hvor let det kan være at komme ind på en skæv livsbane, hvor hurtig vejen ned er og, hvor svært det er at komme op igen. Det er historier, der bare skal ud, de er så vigtige, da de er evig aktuelle. I disse år bliver flere og flere unge mennesker hjemløse, og sagerne om systemets svigt er desværre ikke i en nedadgående kurve. Samtidig er (debat) tonen mellem mennesker blevet hård og ofte uforsonlig, derfor mener jeg, at denne bog er endnu mere vigtig, for den giver både stemme til mennesker, der ikke ofte høres, og så giver den en unik mulighed for at få åbnet øjnene og måske deltage i forsøget på at være mere forstående end dømmende. Og det har de her skønne mennesker fortjent, de har meget på hjerte, de er reflekterende og har meget at byde på, og de er frem for alt mennesker som du og jeg - se dem og lyt til dem. © Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar