tirsdag den 2. juni 2015

Udbryderne

AF Lauge Larsen & Rasmus Nikolajsen


301 sider People´s Press 

Dette er makkerparrets første roman. De er her gået sammen om deres store lidenskab:
cyklingen Læs mere her

Nu er jeg selv en stor cykelentusiast, jeg er vild med de store Grand Tours - specielt 
den største af dem alle: Le Tour de France. Så denne roman trak voldsomt i mig, for
det at forene to af mine store lidenskaber, er da yderst tiltalende.

Journalisten Thomas er for første gang nede for at dække verdens største cykelløb. Han har efterladt hustru og en nyfødt søn hjemme i Danmark, for at få opfyldt hans store drøm. Sammen med en ældre og mere erfaren kollega skriver Thomas både artikler og blogger om løbet. Lige inden løbets start er et spansk stortalent død af hjertestop, og Thomas beslutter sig for at finde årsagen. Samtidig med arbejdet for avisen, begynder Thomas derfor at udspørge folk i cykelverdenen omkring dødsfaldet, og pludselig modtager han en
opringning fra en læge, der beskæftiger sig med antidoping. Lucie er både en smuk kvinde og har kontakterne i orden, så Thomas indleder er samarbejde med hende. Lucie fortæller om en helt ny form for doping: syntetisk blod, og så kommer hun med klare indicer på, at både den afdøde rytter og nogle af dem, der kører årets tour, er brugere af dette nye dopingmiddel. Thomas tror også på sammenhæng og kaster dig derfor ind i sagerne -
Men er han blot en brik, og hvem kan han stole på?

Romanen er bygget op som en krimi/spændingsroman med Tour de France som omdrejningspunkt. Handlingen er delt op de 21. dage løbet varer. Derudover har forfatterne valgt at flette de store skandaler ind i handlingen: Opreration Puerto, da en hel del af cykelverdenen blev taget i systematisk doping. Jakches hund er blevet til en fiktiv rytters kat, Thomas roder i skraldespande efter doping (Festina) en rytter bliver taget med en minimal rest af et ulovligt stof, som holdet bedyrer stammer fra en spist bøf (Contador) og så aflures en af rytternes mailkorrespondace (Armstrong mod Hamilton) Kort sagt alle de saftige detaljer fra cyklingens fortid. Personligt synes jeg, det er ærgerligt, at forfatterne bruger dopingen som udgangspunkt - cykling er så meget mere, og vi bør skue fremad.

Sproget er yderst letlæseligt, de 21. dage er delt op i etape-resume, Thomas´ blogindlæg, artikler og hans gøren og laden for at opklare de to sager. Det bliver aldrig rigtig levende for mig, for Thomas er tillagt super evner: han er som nybegynder i Touren nederst i hierarkiet, men er pludselig stjernerapporter. Oplysninger omkring doping bliver kastet efter ham i en lind strøm, og så ligger alle løsninger meget passende, lige foran næsen af ham. Jeg kom aldrig ind under huden på ham, han er for banal  og urealistisk i både evner,ord og handling.

Hvad der derimod var en sand fornøjelse, var de daglige resumeer, de vidner om et stort engagement i sporten og en virkelig god videreformidling af iagttagelserne fra løbet. Læsere, der ikke er så langt inde i sporten får også et fint indblik i løbet, og behøver således ikke være glødende entusiast for at få udbytte af temaet. Jeg var meget begejstret for cykeltemaet - Det var et glædeligt friskt pust. Sprogets lethed gør at romanen er hurtigt læst, men som krimi/spændingsroman bliver romanen, i min optik, alt for urealistisk og letbenet.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar