fredag den 31. juli 2015

Feriegæsterne

AF Emma Straub

318 sider Gads Forlag

Efter at have hørt en del om denne roman kastede jeg mig over den - den lover en skøn strandlæsnings oplevelse, let og humoristisk - og det holder hele vejen.

Romanen er skrevet i et yderst letlæseligt og meget levende sprog - de mange personer har hver deres afsnit, og det fungerer rigtig godt. Siderne vender sig selv, så her er en herlig roman, der kan læses på på farten og i liggestolen.

Den amerikanske familie Post fra New York lejer et hus på Mallorca. i to uger skal de sammen med deres gode venner hygge sig, men hygge er altså et relativt begreb for familien. Mor Franny er forfatter, en dame med helt klare holdninger og meninger til livet og menneskene. Far Jim er tvunget på pension som 60 årig fra et helt liv på en redaktion. 
Sønnen Bobby bor i Florida med sin 10 år ældre kæreste Carmen. Og endelig er datteren Sylvia på vej til at flytte på college, hvilket er perfekt da hun har brug for at komme væk fa en bedragerisk veninde og "kæreste" og nogle meget pinlige fest billeder. Mor Frannys ungdomsven Charles kommer også ned til huset sammen med hans mand Lawrence, Charles og Franny er tossede med hinanden, og Lawrence føler sig altid tilsidesat når de to venner er sammen. Der er altså lagt op til familiær kvalitetstid - havde det ikke været for en lang række kedelige fakta: Far Jim indledte et forhold til en 23 årig assistent, og det kostede ham jobbet - og måske nu også ægteskabet. Mor Fran bekæmper dagens lang, lysten til at slå Jim ihjel, men hun overvejer fremtiden. Bobby er i bundløs gæld, og faktisk heller ikke så sikker på at hans fremtid er sammen med Carmen - men det har han ikke fortalt hende. Sylvia har faktisk kun een eneste ting på dagsordenen: hun skal miste sin mødom. Og endelig er Lawrence og Charles måske ved at blive valgt som adoptionsforældre hjemme i USA, men den hemmelighed er stadig ikke nået til Fran og co. Kort sagt, en to ugers ferie, der enten kan ende i kaos eller fordragelighed...

Personerne er rigtig fint portrætteret, både tanker og handlinger er realistiske og levende. Læseren kommer let til et kende dem, uden dog at komme helt ind - for det er ikke præmissen i denne roman. Det er derimod humoren og den måde en families konflikter kan komme op til overfladen når gangske få ting ændres. 

Det er både feelgood og forfriskende let læsning, og skal man have en oplevelse, der både rører lattermusklerne, moralen  og tankerne, så er det her en roman, der honorerer på fineste vis. Kort sagt; rigtig god underholdning!
Ingen kommentarer:

Send en kommentar