onsdag den 17. august 2016

Vi var fiskere

AF Chigozie Obioma


311 sider Klim

Dette er den Nigerianske forfatters debutroman. Han har boet på Cypern, i Tyrkiet og er nu gæstelektor på et universitet i USA. Vi var fiskere blev shortlistet til The Man Booker Prize 2015 og har vundet en række andre priser.

Benjamin er 10 år gammel, han bor i Nigeria sammen med sine forældre og sine søskende; storebrødrene Ikenna, Boja og Obembe - lillebror David og lillesøster Nkem. Far arbejder i landets bank og mor har en bod på det lokale marked, og de fire drenge 10-15 år går i skole og lærer vestlige værdier og færdigheder. De har et trygt familieliv, der godt nok er præget af faderens strenge opdragelse og hårde straffe, men i det store hele er familien i trivsel. Det ændres der på den dag deres far kommer hjem og fortæller, at han er blevet forflyttet og nu skal arbejde i et andet land, og kun vil komme hjem hver anden weekend. Det sker samtidig med at Ikenna, som den ældste, bliver rigtig teenager og begynder at udfordre moderen. Drengene ved, at de ikke må gå ned til floden men nu, hvor faderen ikke længere kan straffe dem og holde øje med dem, begiver de fire brødre sig dagligt ned til floden for at fiske og skaffe lommepenge. Alt går fint, lige indtil den dag, hvor byens gale mand forudsiger, at Ikenna vil blive slået ihjel i en rød flod - af en fisker. Profetien ændrer med ét drengenes og familiens indbyrdes forhold, konflikter opstår og intet bliver mere, hvad det plejede at være. Kan familien reddes, eller bliver det starten på enden?

Den tiårige Benjamin er fortællerstemmen i denne forrygende roman. Han beretter, fra hans vinkel, hvordan både familien som helhed, brødrende og ikke mindst landet gennemgår en kolossal forandring. Benjamin fortæller meget levende om familiens dagligdag, glæder, udfordringer og svigt og kærlighed. Han fortæller, hvordan alt krakelerer og menneskene falder fra hinanden - og han gør det fra den tiåriges vinkel. Men varme, humor og rædsel..

Sproget er nærmest lyrisk, det er levende, flyder og danner en sublim ramme om de unge fiskeres historie. Netop barnets vinkel, giver hele fortællingen et ekstra niveau. Det kunne let blive for grumt eller for sentimentalt - men forfatteren har evnet at skabe et univers, hvor Nigerias voldsomme kampe, nigerianernes kamp mod overtro og kampen for at skabe et bedre liv for de kommende generationer, bliver bagtæppet for denne lille knægts skæbne.

For romanen er på alle måder en fortælling om skæbne. Familiebåndende er stærke, og brydes de først, så er der ingen garanti for at de kan samles igen. En smuk, grusom og meget, meget stærk debutroman. Den lover virkelig godt for fremtidige udgivelser og så er den så afgjort en af dette års mustreads.
Jeg vil på det kraftigste anbefale en anden og lige så sublim afrikansk forfatter:

Chimamanda Ngozi Adichie

Americanah Læs anmeldelsen her

En halv gul sol Læs anmeldelsen her

© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar