onsdag den 30. december 2015

Ser du månen, Daniel

AF Puk Damsgård


302 sider Politikens Forlag

Så er Puk Damsgård tilbage med endnu en fortælling fra et af verdens brandpunkter.
Jeg var ovenud begejstret for beretningen fra Syrien, Hvor solen græder (link til anmeldelse nederst) så forventningerne til denne var enorme. Læs mere om forfatteren her.

Og lad mig blot starte med at fastslå, at mine tårnhøje forventninger blev indfriet - til fulde.
I vanlig Damsgård stil, er også denne fortælling yderst velskrevet og meget levende. Blandingen af fakta omkring IS og de mange andre fraktioner, sammenholdt med Daniels fortælling om fangeskabet giver et grufuldt og meget detaljeret billede af situationen i Syrien.

Daniel er autodidakt fotograf, efter en ungdom i gymnastikens tegn, kaster han sig over fotografierne. Daniel forsøger forgæves at blive optaget på journalisthøjskolen, og da det mislykkedes finder han selv kurser i fotografi og ender hos en anerkendt fotograf som assistent. Her får han smag for at portrættere menneskene, der lever i verdens brandpunkter, og han beslutter at tage til Syrien i nogle dage. Han tegner forsikring, kontakter den private sikkerhedsrådgiver "Arthur" og da alt er klart begiver hans sig via Tyrkiet til Syrien. Men allerede fra starten går tingene galt, og inden Daniel kan nå at komme tilbage til Tyrkiet bliver han taget til fange. Det bliver til 13 måneders fangeskab, fyldt med tortur, sult og frem for alt angst. Som månederne går kommer der flere fanger til, og på et tidspunkt sidder de 19 vestlige fanger sammen. Blandt fangerne er den Amerikanske journalist James Foley, der senere bliver halshugget på en video. Hjemme i Danmark arbejder Daniels familie og "Arthur" på højtryk for at skaffe informationer om Daniel og siden penge til at betale den svimlende sum IS forlanger for ham. Alt sammen en kamp mod tiden, og da ingen i det officielle Danmark ønsker at hjælpe, og familien ikke må offentliggøre at Daniel er kidnappet, bliver det en virkelig hård kamp.

Fortællingen er som nævnt bygget op omkring dels Daniels beretning, dels fakta omkring forholdene i Syrien og Irak, hvordan de forskellige grupperinger er opstået og hvordan deres interne kampe udspiller sig, og endelig er det en fortælling om familiens lange og seje kamp. Med uvisheden, angsten, følelsen af at stå alene og kampen for at samle penge ind.

Der hvor solen græder er en fantastisk oplysende beretning om Syrien, den lå i mit baghoved under læsningen af denne historie, men også "nye læsere" får gode forklaringer og et utrolig oplysende billede af, hvordan IS er bygget op. 

Daniel kom hjem, for ham og hans familie blev der en fælles fremtid, men mange gidsler er blevet likvideret og da problemerne med IS og Syrien jo er meget aktuel, vil jeg igen anbefale både forgængeren, og så afgjort også denne beretning. Igen sættes journalisternes arbejde i krigszoner i perspektiv; er det livet værd at sende fra fx. Syrien? Og så tager beretningen hul på en meget vigtig debat: skal det være ulovligt at indsamle penge til at betale løsesum, og skal Danmark vedblive med at nægte at betale, når fx. franske fanger blev løsladt meget tidligere, fordi den franske regering betalte?

Alt i alt er denne fortælling grusom, den kravlede helt ind i mig, men den oplyste og satte tankerne i sving - mine varmeste anbefalinger!
Tidligere udgivet:
Hvor solen græder Læs anmeldelsen her
De renes land
Ulvehjerter - en familiekrønike
© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar