onsdag den 23. september 2015

Amager halshug

AF Tomas Lagermand Lundme


127 sider byens forlag

Dette er forfatterens tredje ungdomroman, men hans kunst spreder sig over både en roman, radiospil, noveller, film og teater.

Amager halshug er en kort roman, bygget op omkring nedslag i en ung drengs tanker og handlinger. Korte sætninger, der gør, at romanen er kontant og letlæselig.

Thomas er 14 år, han er netop flyttet til den grå ø Amager med sine forældre. Hans far angav nogle kollegaer, der arbejde sort, og endte med at blive truet, så familien har måttet overlade hunden til mormoren i Jylland og starte forfra et nyt sted. Thomas er slet ikke interesseret i at bo på Amager, han er ked af det, savner sin hund, sine venner og sin billedkunstlærer. Thomas´ forældre og den nye klasselærer forsøger at tage sig af ham, men han vil egentlig bare drikke øl og give pokker i resten af verden. Men Thomas ender alligevel med at blive klassens nye spændende dreng. Han hænger lidt ud sidemanden, og da klassekammeraten Andrea forsøger at få ham gjort interesseret, vælger han flere gange ensomheden, men en dag finder hun ham grædende på stranden og tager ham med på museum. Thomas møder Andreas bror Morten, som også maler, og Thomas indvilger derfor i at besøge Andrea derhjemme. Men Andrea vil have sex og det kan Thomas slet ikke, han tænder slet ikke på Andrea, og det ender med at han løber ud af døren. Andrea dømmer ikke Thomas, tværtom. Hun forstår, at Thomas er ligesom hendes bror Morten, men det er Thomas slet ikke klar til at høre, for når han ser sig i spejlet, ser han den ulækre dreng.

Romanen er kort, men velskrevet. Hele problematikken med at være teenager, blive revet op ved roden og flyttet væk fra familie og venner, og samtidig tumle med det seksuelle behandles virkelig råt men også meget fint. 

Forfatteren er homoseksuel, og tankerne om skyld, skam og lede, er stærke. Jeg mærker tydeligt, at det område er velunderbygget. Det er vedkommene og meget levende, og vil både være oplysende og måske øjenåbnende for unge læsere. Så alt i alt, er dette en rigtig fin roman, der vækker både eftertanke og smil.
© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar