tirsdag den 1. september 2015

I den sidste regn

AF Janesh Vaidya


339 sider Turbine

Forfatteren har udgivet flere bøger, der er oversat til flere sprog. Dette er han debutroman, den har været en stor succes i Sverige, og udgives nu på dansk.

Romanen er en sanselig indføring i det gamle Indiens visdom, hvordan man lever i de små landsbyer, og hvordan Inderne er stærkt afhængige af astrologi, de får lagt horoskop ved fødslen, og allerede der, er deres livslinje fastlagt. Den er velskrevet, de to spor fungerer rigtig godt, og så er det ellers blot at læne sig tilbage og nyde freden og fortællingen.

Fortællingen starter med at den indiske læge indenfor naturmedicin bliver kaldt hjem til landsbyen. Hans mor har sendt et brev og bedt ham komme inden regntiden, han aner at noget alvorligt er galt, og tager straks hjem. Da han er på vejen til landsbyen begynder tankerne fra hans barndom at melde sig, faderens totale fravær, moderens og ikke mindst farmoderen store kærlighed, kommer strømmende til ham. Drengen ser tilbage på den tunge sorg han har båret pga. faderens fravalg af ham, og frem for alt ser han tilbage på lykkelige år, hvor hans farmor har fortalt ham om magi og plantet visdom i ham. F.eks. var farmoderen en dygtig heksekunstner, hun var ferm og et eksempel herpå er, hvordan hun kurerer slangebid; hun tager slangen med til behandleren, der bruges samme slange så til, gennem et snit i patientens hud, at suge giften tilbage.Den voksne mand kommer hjem til et meget anderledes hjem, han bliver inddraget i hans onkels dybe hemmelighed, og bliver pludselig tvunget til at se på faderen med helt andre øjne. Og så er det store spørgsmål så, kommer stjernes forudsigelser til at holde stik?

Fortællingen er dyb og meget spirituel, nogle læsere vil måske finde tankerne morsomme, men der gives også rigtig mange eksempler på, hvordan troen giver positivt udslag i forhold til kærlighed og livsvisdom. Fortællingen er varm og først og fremmest en stor kærlighedserklæring fra en dreng, der stadig som voksen har et stort savn og en altoverskyggende kærlighed til sin farmor.

Det bliver en form for mediterende fortælling. Forfatterens store indsigt i netop det mediative, kommer tydeligt frem, og romanen er derfor en skæbnefortælling, der rummer mange af de virkemidler den indiske visdom er bygget på.


  


Ingen kommentarer:

Send en kommentar