mandag den 28. september 2015

Den perfekte pige

AF Mary Kubica


348 sider Turbulenz

Dette er forfatterens debutroman. Den har fået en virkelig god modtagelse i USA og er siden blevet en international succes - Og nu kan de danske læsere altså også være med.

Den perfekte pige er en psykologisk thriller. Den er opbygget i et før og efter, tre hovepersoner fortæller hver deres historie omkring Mias forsvinding. Jeg skulle lige bruge lidt tid på at vænne mig til skrivemåden, men da jeg først var inde i den, voksede romanen støt og roligt på mig - Og så vendte siderne stort set sig selv.

Mia er yngste datter af en af Chigacos mest berygtede dommere, som den eneste i familien har hun løsrevet sig fra faderens magt. Hun flyttede hjemmefra samme sekund hun fyldte 18 år, underviser i kunst på en skole for udsatte unge og har ikke den store kontakt med familien. En aften går hun på bar for at mødes med sin kæreste, men han kommer ikke, og i stedet går hun hjem med en fremmed mand - og derefter forsvinder hun. Mias far nægter at efterlyse hende, han mener hun igen er egenrådig og gør oprør, det samme synes storesøsteren, der er i gang med en glorværdig advokatkarriere, som sin far, den eneste, der er bekymret er den lille forsagte mor Eve. Selv om hun ikke har været der for Mia i mange år, mærker hun, at noget er helt galt, så hun fastholder at Mia skal efterlyses. Det bliver starten på en fortælling, hvor Eve fortæller om tiden før og under Mias forsvinden, politimanden Gabe fortæller om hans tanker og arbejde før og efter, og endelig fortæller Colin, manden der tog Mia med, om tiden før og under opholdet med Mia. Men, hvem har egentlig taget hende, hvorfor, og er det nu også det, der er lige foran, der er det farligste?

Thrilleren stikker ud fra den ordinære opbygning, og trods tilvænningstiden, var den faktisk et friskt pust. Læseren er med inde i hovedet på de tre fortællere, og alle tre fortæller om Mia, det bliver således et portræt af en kvinde, samtidig med at forbrydelsen oplyses fra 
flere sider - det er underholdende.

Samtidig med at "hovedhistorien" udfoldes, bliver thrilleren også en fortælling om en rig familie, hvor patriarken er altoverskyggende. Det bliver en fortælling om svigt, magtkampe og frem for alt om menneskelige konsekvenser.

Plottet var en anelse for enkelt, men selv om jeg havde en klar forventning om udfaldet, var
jeg fanget indtil løsningen åbenbarede sig. Kort sagt, en frisk psykologisk thriller, der underholder, vækker eftertanke og lover godt for fremtidige udgivelser.
© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar