mandag den 7. september 2015

Churchill Citater

AF Jan HedegaardForfatteren har haft en livslang interesse i Churchill. Den kommer til udtryk her, i en samling af citater (med tilhørende forklaringer) billeder, og en kort historisk beretning om manden, der har haft så stor indflydelse på den vestlige verden.

Den biografiske og historiske gennemgang er velskrevet og levende, forklaringerne til citaterne og talerne er oplysende, og giver en bredere forståelse. Helheden virker rigtig
godt, og da citaterne rigt repræsenterer Churchills mange sider, var det er både alvorlig og meget humoristisk historisk gennemgang.

Winston Leonard Spencer-Churchill kom til verden som en del af det engelske aristokrati. Samme aner som Prinsesse Diana, og som hende, mere folkelig end snobbet. Efter en barndom i bl.a Irland, kommer Churchill på kosteskole og efter endt studietid søger han ind i militæret. Her supplerer han soldaterlønnen med at skrive krigserportager for de engelske aviser, samtidig med at hans livslange private overforbrug steg og steg. Han ville tjene penge og søgte efter krige at udkæmpe, det bringer ham til først den cubanske frihedskrig, siden til Indien og Ægypten. Efter udtrædelse af hæren, går Churchill ind i politik. Han er tidligt i karrieren en kontroversiel person, og hans meninger vækker stor opsigt. Men vejen til premierminister-posten er banet, og via flere ministerposter får han i to perioder det overordnede ansvar for det britiske folk. Den plads, der vel nok er den vi "ikke-englændere" husker ham bedst for, og som med alt andet hos Churchill, så gik det ikke stille af.

Udvalgte citater:

" Han er en af den slags talere, om hvem det kan siges, at han ikke ander, hvad han vil sige når han rejser sig, at han ikke aner , hvad han siger mens han taler, og at han, når han sætter sig, ikke aner, hvad han har sagt" Om admiral Beresford

"Til Hitler, personligt" Churchills skrev en hilsen på en granat under et besøg ved fronten.

Nancy Astor til Churchill: "Hvis de var min mand, ville jeg komme gift i Deres kaffe"
Churchill til Nancy Astor: "Og hvis jeg var gift med Dem, ville jeg drikke den"

"Jeg er klar til at møde min skaber. Spørgsmålet er nok snarere, om min skaber er 
klar til at møde mig" 

Nu er det svært at anmelde denne slags udgivelser, jeg har ikke kompetencerne til at bedømme de udvalgte citater, så jeg gør det ud fra mine egne præmisser; jeg fik en kort, men velfortalt biografi. Jeg blev oplyst og fik et indblik i både  mennesket og politikeren Churchill og ikke mindst var jeg fanget og underholdt hele vejen igennem.

Her er ingen tunge passager, tværtom. Og så er det altid en fornøjelse at læse en bog, hvor forfatteren ikke bare formidler rigtig godt, men også formår at strø egen interesse ud over læseren - det skete for mig. Historisk eller politisk interesserede vil formodentlig nikke genkendende, og så vil jeg påstå, at læsere uden den forudgående interesse, vil opnå den.

© Bognørden

2 kommentarer:

 1. Hej Bognørden
  Jeg skal i dansk på gymnasiet i 3.g, læse et selvvalgt værk.
  Jeg håber at du måske, kunne komme med noget inspiration til et et værk.
  Der er dog de krav at, det skal være af en nordisk forfatter og senest udgivet i 2010 - ellers ville det have været nemt nok, at finde en bog)
  Jeg har været glad for "Et Frækt væddemål " & "Mine 100 ting", så gerne ligne værker :)
  Hilsen Sine

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sine :)
   For at give dig et værk med lidt mere dybde, vil jeg foreslå Anna B. Ragdes trilogi om en norsk/dansk familie. Fyldt med humor og med en dybere indsigt end de du nævner.
   Og så er forfatteren, i min optik, en af nordens bedste romanforfattere :)

   Trilogien hedder:

   Berlinerpoplerne
   Eremitkrebsene
   Ligge i grønne enge

   Uagtet, hvad du vælger, så rigtig god læselyst og pøj pøj med det afsluttende år :)

   Slet