lørdag den 26. marts 2016

Forberedelse til næste liv

AF Atticus Lish


525 sider Politikens Forlag

Denne prisvindende roman er forfatterens debutroman. Atticus har rejst og arbejdet over hele verden, med noget så forskelligt som; personlig træner, marinesoldat og engelsklærer.
Læs mere om forfatteren her

Romanen er delt i tre spor, der alle vikles ind i hinanden. de er ikke altid skarpt opdelt, men i det store hele er det let at orientere sig i handlingen. Der er en usædvanlig detaljerigdom, og det kinesisk/amerikanske talesprog gjorde sammen med detaljerne, at jeg ind imellem havde svært ved at fastholde koncentrationen og flowet.

Kinesiske Zou Lei mistede sin far til krigen, efter 9/11 kommer hun illegalt ind i USA for at forsøge at finde friheden i "mulighedernes" land. Men kinesere bor og arbejder under kummerlige forhold i Amerika, Zou finder skiftende jobs, mest på restauranter, hvor hun knokler i mange timer hver dag, til en ussel løn. Hun må leje en madras i forskellige bofællesskaber, og faktisk er hun meget ensom i det nye land. Men en dag møder hun Skinner, Brad Skinner er netop hjemvendt fra sin tredje udsendelse i Irak. Han er skadet på krop og sjæl, har posttraumatisk stress syndrom, og store bylder på kroppen. Skinner lejer et værelse og bruger tiden på druk og pot. Men da Skinner og Zou mødes, finder de fælles fodslag i at træne deres kroppe, undgå myndighederne og egentlig bare have det rart sammen. Men intet er nemt for de to, for Skinner er hårdt ramt på psyken, og Zou kæmper for at være selvstændig og bevise, at hun kan klare sig selv. Da sønnen af Skinners udlejer, bliver løsladt fra fængslet, bliver parret endnu mere presset, for Jimmy er en mand, der nyder at have magt, og ikke skyr nogen midler for at genere andre mennesker.

Romanen har flere vinkler, den et billede af den Amerikanske drøm (mareridt) hvordan behandles de hjemvendte soldater, de illegale indvandrere og så er den et stærkt billede på, hvor let det er at falde igennem systemet. Dernæst er romanen et hudløst og hårdt billede af et sygt sind, den giver et virkelig levende billede af, hvad mange hjemvendte soldater må slås med - formodentlig resten af livet. Og sidst men ikke mindst, er romanen en kærlighedshistorie, om to mennesker, der forsøger at holde sammen. Og det på trods af alle de forhindringer, de møder på deres vej.

Jeg havde som nævnt, problemer med at fastholde flowet. Historien voksede på mig, men jeg havde det svært med, at detaljerne overskyggede figurerne. Jeg køber præmissen med, at figurerne pga. deres problemstillinger og sproglige barrierer, har svært ved at blive helt dybe, men jeg synes alligevel portrætterne blev en anelse for perifære og stilstående. 

Alt i alt havde jeg en rå læseoplevelse, med levende og realistiske billeder på, hvordan livet i Amerika også kan være. Den skiftevis flød og var tung, og derfor ender jeg på middelvejen.


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar