fredag den 25. marts 2016

Spejl skulder blink

AF Dorthe Nors


191 sider Gyldendal


Dette er den prisvindende forfatterens syvende udgivelse, hun har tidligere udgivet fem romaner og en novellesamling. Det var mit første møde med hendes værker.

Romanen er skrevet i en blanding af nutidige hændelser, og så tilbageblik og anskuelser. Det kræver læserens opmærksomhed, men det virker altså super godt og romanens sprudlende billedsprog, læser stort set sig selv.

Sonja er oversætter, hun oversætter en succesfuld, svensk krimiforfatter til dansk. Sonja er født i Balling i Vestjylland, mor, far og storesøster dannede sammen med Sonja, rammen om gården og familien. Sonja har aldrig haft ret mange venner, hun er og har altid været ensom, og hun søgte derfor mod hovedstaden for at læse på universitetet og prøve lykken. Men her, hvor Sonja er i 40 erne, er hun stadig ensom, lider af svære anfald af positionssvimmelhed. Sonja har besluttet sig for at tage kørekort, men det går ikke særlig godt, dels er hun hele tiden klar over, at hun dumpede til den første lægeundersøgelse pga. svimmelheden, og dels er hendes kørelærer Jytte, alt for voldsom for Sonja. Sonja må efter et halvt år, stadig ikke selv skifte gear mens de kører, og Jytte har så travlt med at fortælle om sig selv, at hun midt i talestrømmen ofte får råbt af Sonja; "- BREMS FOR HELVEDE! KAN DU DA FOR SATAN IKKE SE DET FODGÆNGERFELT! - tehøj, blink, blink, for fanden, tehøj, langsomt, LANGSOMT!" Sonja er ikke god til hverken intim- eller voldsomme relationer, og selv om hun betaler for massage for at blive rørt ved, kan Sonja ikke klare de store følelsesmæssige udsving. Faktisk savner Sonja sin familie så voldsomt, at hun skriver breve, hun ladrig sender, og gentagne gange forsøger at genoprette det kolde forhold til sin søster, selv om hun ved, at det nok aldrig bliver til mere end minder og håb. Sonja vil elskes og have forandring, men hun har bare så svært ved at blive i nuet og handle.

Sonja er en original, hun er en kvinde, der rummer kaos. Sonja er modsætningsfyldt og evner ikke at stoppe andres indflydelse på hendes liv. På den ene side vil hun meget gerne gøre det godt for andre, på den anden side vil hun ikke gerne, at hun selv kommer i centrum og skal løfte sløret for hendes egne tanker. Faktisk er det udelukkende tankerne om barndommen, hvor hun gemmer sig ude i kornet, der kan bibringe Sonja ro og glæde. 

Sonja står klokkeklart på nethinden, jeg blev Sonja. De konstante tanker, der springer rundt i datiden, for at undgå at forholde sig for meget til nutiden, blev personificerede og utrolig fine. For dette er ikke en roman, der peger fingre - det er en levende fortælling om en anderledes kvinde, og hendes kamp for at passe ind og blive elsket. Læs den!

© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar