fredag den 2. september 2016

Årtiers originaler - en moderne historiebog

AF Anders Højberg Kamp


151 sider byens forlag

Denne moderne historiebog strækker sig over årtierne fra 50 erne og frem til 10 erne. Seks originale personager danner baggrund for fortællingen.

Marquis de Sade:
1950 erne var årene, hvor han for alvor kom i vælten, handlen med smykker over grænserne, lagde bunden til det luksusliv, han levede indtil han blev dømt for underslæb.

Stig Møller:
1960 erne var den vilde tid, Stig Møller rejste rundt i både Danmark og verden med hans musik, han grundlagde her sit store og vedvarende virke i dansk musik.

Suzanne Brøgger:
1970 erne var både gode og hårde for denne kvinde, der gik mod strømmen. Hun fastholdt retten til at være kvindelig og det kostede midt i den feministiske tid.

Klaus Riskær:
1980 erne blev årene, hvor Riskær for alvor fik vind i sejlene. Han startede adskellige firmaer og en tv station, tjente kæmpe formuer, og overtrådte loven konstant.

Søren Fauli:
Fauli synes at 1990 erne var den rene nedtur. Reklamerne kom for alvor til Danmark og Fauli lavede mange af dem - specielt de,. der blev set ned på.

Joan Ørting:
00 erne blev det årti, hvor danskerne gik skridtet videre efter pornografiens frigivelse. Ørting var i alle aviser og på mange tv kanaler - sex blev noget alle kunne tale om.

De seks afsnit startes med tilbageblik i billeder og ord, hvad årtiet blev mest kendt for - Det har været en fin tur ned af memory lane. Dertil kommer så de seks medvirkendes punktnedslag i det årti, hvor vedkommende har gjort sig mest kendt.

Det er små korte tilbageblik i danmarkshistorien, ikke mindst set med den enkeltes briller. Ingen af dem sætter sit lys under en skæppe, så læseren kan selv trække fra og lække til. Om de alle var genier, der var forud for deres tid - Om nogle af dem var kreative eller kriminelle - det kan læseren fundere over, mens nu- og datid blandes lidt.

Bogen er en fin samling, den kommer ikke i dybden, men fastholder de små lidt overfladiske punktnedslag,  men den underholder og genskaber minder. Jeg kunne mærke forfatterens store engagement, men ville meget gerne have haft et lag mere, hvor der havde været plads til en mere grundig gennemgang af den medvirkende og dennes samtid.


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar