torsdag den 22. september 2016

Imperiets mand - Gamle Filth 1

AF Jane Gardam


344 sider Modtryk

Denne engelske forfatter har fået sit internationale gennembrud med denne romantrilogi. Specielt er det, da hun nærmer sig de 90 år. Hun har bl.a rejst som bibliotekar på Røde Kors rejsende biblioteker. Hendes advokat mand, har været inspirationskilden til denne trilogi om det britiske imperium. Læs mere om forfatteren her

Gamle Filth er øgenavnet for den næsten 80 årige advokat Sir Edward Feathers. Han er et ikon indefor advokatstanden. I sit livs efterår sidder Edward i sit store hus i sydengland, han savner sin afdøde hustru og sin fjende, der blev en ven. Edward begynder at tænke tilbage på sit liv, et liv, der har bragt kolonibarnet mange grusomme oplevelser, men som altså også har ført ham til tops indefor sit fag. Edward tager læseren med tilbage til de første år i Malaysia, hvor hans mor dør i barselssengen og faderen ikke evner at vise ham omsorg og kærlighed, og derfor afleverer ham til ammen, hvor Edward vokser op de første fem år. Men da dødeligheden blandt imperiets børn er stor, bliver Edward fragtet til England, hvor han først skal i familiepleje og siden på kostskole. Men noget i familieplejen er helt galt, og det bliver grufulde år for Edward og hans to kusiner. Herefter går turen op gennem uddannelsessystemet, en ny "plejefamilie" før hæren bringer ham i forbindelse med dronningemoderen, der anbragt i eksil. Kort sagt, Edward har levet et rigt liv, rigt på oplevelser, men spørgsmålet er om også mennesket Edward har fundet livet rigt.

Romanen er yderst levende og meget velskrevet. Der springes i tid og sted, men det er forholdvis let at finde vej. Fortællingen er bygget på inspiration af bl.a. Kipling, og derfor er der passager, der er taget ud af virkligheden. 

Både handling og fortællemåde, fangede mig fra første færd. Jeg har været på rejse med gamle Filth gennem østen og det engelske, og har nydt hvert minut. Anden del Manden med træhatten, udkommer d. 2. december 2016 og den afsluttende roman De sidste venner, udkommer 27. januar 2017. Og jeg kan bare sige, at jeg glæder mig utrolig meget til de næste trin på imperiets trappe.

© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar