fredag den 25. november 2016

Dybet

AF Michael Katz Krefeld402 sider Lindhardt & Ringhof

Dybet er fjerde og selvstændige bind i serien om privatopdageren Ravn. Kredeld har tidligere udgivet krimiserier og vundet prisen som årets krimi i 2012. 
Læs mere om forfatteren her. Se udivelser i Ravn serien under anmeldelsen.

Ravn nyder livet på sin båd, firmaet kører godt og han tjener rigeligt med penge, selv om de mange utroskabssager hænger ham langt ud af halsen. Men så får Ravn er opkald, en ukendt mand ønsker hans hjælp, men vil ikke mødes i offentligheden. Ravn er noget mistroisk men ender alligevel med at mødes med manden, og så står Ravn pludselig overfor en sindsfovirret mand - eller gør han? Morten begik i 1993 en frygtelig forbrydelse, sammen med en kammerat bortfører de et lille barn, der ikke slipper levende fra drengene. Efterfølgende bliver begge drenge dømt til anbringelse og da mange vil dem til livs, kommer de under PETs beskyttelse med nye identiteter. Morten kommer nu til Ravn idet han mener at hans barnsomsven er fortsat med at begå grusomme handlinger, og han vil have Ravn til at finde ham. Men Ravn er sikker på at Morten er skør og afslår, lige indtil en ung kvinde findes dræbt, næsten som Morten har forudssagt, begiver Ravn sig ud på en mørk vej. Spørgsmålet er så om Morten taler sandt og om Ravn kan bidrage med noget.

Sproget er, helt i vanlig stil, herligt letlæseligt og flydende. Krefelds romaner er den slags, man "bare" skal læne sig tilbage og følge med i. Læseren er hele tiden med i både handling og er til stede, hvor universet bringes hen.

Ravn er den sædvanlige stereotype eks.strisser, han leder stadig efter den/de, der dræbte hans kæreste og har stadig ondt i livet til tider, men han er også ved at bevæge sig videre.
Ravn er bedrevidende, egenrådig og en figur, der kalder på både empati og irritation. Jeg har tidligere været efter Krefeld for hans slutninger, hvor Ravn bliver til en actionfyldt superhelt - det gør han desværre også her. Jeg synes Ravn er realistsik i ord og handlinger, et meget langt stykke denne gang, men så er det igen smartass og superman der overtager. Og så lige en bøn: få afsluttet Eva.

Plottet er åbenlyst fra begyndelsen, der er små tvists som ikke er helt tydelige, hvilket er med til at holde spændingen et langt stykke. Men ellers er plottet åbent, læseren ved i hovedtræk, hvad slutningen kan bringe af muligheder. Det tager toppen af spændingen, men det rokker ikke ved, at Krefeld har skrevet den mest rå roman til dato. Læsere med sarte nerver skal ruste sig, for ondskabs-niveauet er markant forhøjet i Dybet.

Politiets arbejde er nogenlunde realistisk, naturligvis tager Krefeld sig nogle litterære friheder i forhold til handling/spænding, men i det store hele fungerer det rigtig fint for mig. Igen bliver der mod slutningen nogle direkte imkompetente kiks, som jeg ægrer mig over, for med en mere afdæmpet og realistisk slutning, ville dette have været en perfekt krimi.

Alt i alt er Dybet en sikker Krefeld krimi, gruen er skruet op, men han er stilsikker og har endnu en gang forfattet en solid krimi. Nye læsere kan sagtens starte her.


Tidligere udkommet i serien om Ravn: 

1 - Afsporet

2 - Savnet Læs anmeldelsen her

3 - Sekten Læs anmeldelsen her

© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar