mandag den 14. november 2016

Viggo Månestråle og landet på den anden side - Mission befri Cornelius


M.P. Russel fortalt til Dorte Marcussen


307 sider Dorte Marcussen

Bogen er inspireret af en udsmykning, forfatteren stod bag, på børneafdelingen på Haderslev sygehus i 2000. Ved siden af det kunstneriske, har forfatteren en lang karriere indenfor landbruget, bl.a. som lærer og markedschef. Læs mere om forfatteren her

Viggo bliver så begejstret for månens flotte stråler, at han må op og se dem - og ender med at falde ned fra taget. En ukendt mand samler Viggo op og bærer ham ind i Ambulancen, der bringer Viggo på hospitalet, hvor han bliver opereret og får sit ben i gips. Viggo kommer ind på en stue, hvor der allerede ligger to andre børn, nemlig Vilfrida og Victoria. De tre børn finder hurtigt sammen, de hygger sammen med ugle og allike og forsøger at undgå kommandantens (sygeplejersken) sure mine. Da Viggo får nogle meget specielle gaver til sin fødselsdag, begynder de tre børn på eventyret om landet på den anden side. Børnene hører om landets begyndelse, grundloven, der former landets love og ikke mindst kongerækken. Efterhånden kommer børnene helt ind i eventyret og skal forsøge at hjælpe med at få beriet Cornelius, der er taget til fange. Til at hjælpe sig har de både ugle, allike, en hund og tre grønne væsener.

Sproget er herligt letlæseligt, men med tanke på at bogen er beregnet til børn fra 11 år og opefter, synes jeg, det bliver for "voksent" Det er ikke i børnehøjde, men vil kræve en oplæser, der kan forklare de mange ord og vendinger, der hører min generation til. F.eks. Om rengøringsdamen bruger centralstøvsuger fra kælderen, for ikke at få ondt i ryggen, og et meget detaljeret afsnit om lovgivningen og kongerækken i Landet på den anden side, er ekspempler på passager, jeg synes skulle have været redigeret ud. For at give rum til eventyret og mere flow i fortællingen.

Derudover synes jeg, at bogen skulle have være opdelt. Fantasien er stor og fortællingerne er både oplysende og underholdende. Men jeg synes der er for meget på en gang, og handlingen kunne med forded være delt op i selvstændige historier, der kunne skabe grobund for serien om Viggo. Mere konkret eventyr, mindre detaljeret fyld og så et nutidigt sprog, så ville fortællingerne om Viggo komme helt til sin ret. 


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar