tirsdag den 15. november 2016

Hvad en krig kan bringe

AF Pia Elisabet Lauridsen


326 sider Saxo Publish

Bogen er forfatterens debut. Den er blevet til over en tiårig periode, startende  forfatteren gik i syvende klasse og færdiggjort da hun rundede 23 år.

Atle er 14 år og kronprins, han bor isoleret på et slot i Lyssantia sammen med sin far kongen og har ikke megen menneskelig kontakt, udover de to livvagter Gabrielle og Martin. Atles mor døde i forbindelse med lillebroderens fødsel og kongen blev så knust over sin elskede hustrus død, at han valgte at slå hånden af sin yngste søn og anbrige ham udenfor slottet. En dag kommer en lille otteårig dreng til slottet, Nigel kan fortælle, at hans landsby er blevet angrebet af bander fra nabolandet Kvartanien og banden tog hans mor med efter de havde slået det meste af landsbyen ihjel. Kongen afviser Nigel, men beslutter sig for at drage ud og se om hans land er truet. Da Atle har set sin far drage afsted bliver han berørt af Nigels historie og beslutter at Nigel skal blive på slottet. Men Nigel vil ud og lede efter sin mor, og da Atle er træt af at være isoleret på slottet, beslutter han sig for at tage med Nigel. Men livvagterne opdager de to drenges planer, og da kronprinsen nægter at blive på slottet, ender det med at de fire drager ud i landet. Men det bliver en farefuld færd, for jo tættere de kommer på grænsen til nabolandet, jo mere øde finder de landsbyerne og snart bliver de klar over, at en krig er under opsejling - og deres egne liv er måske i større fare end de anede da de tog afsted.

Fortællingen er mest af alt et eventyr, med alt det eventyr skal have. Fare, hemmeligheder, gode og onde mennesker og en smule magi. Som alle eventyr skal hovedpersonen en grulig masse igennem før han måske kan finde kærligheden og freden. 

Fortællingen er ganske letlæselig, gode kapitler, der kan bruges som oplæsning ved sengetid eller selvlæsning for de lidt ældre børn. Forfatteren angiver selv aldersgruppen som 10-18 år, jeg synes den rammer rigtig fint ind i mellemskolealderen. Sproget er fyldt med lidt ældre vendinger, sådan som jeg synes eventyr skal være. Men stadig så de børn, der selv læser, sagtens kan finde betydningen.

Personerne er levende i både handlinger og dialoger. Udover nogle små detaljer, f.eks. er 15 årige kan gifte sig. Er det en fortælling, der er levende og fortalt med en detaljerigdom, der rammer plet - ikke for meget, og så tilpas, at læseren får fuldt udbytte af historien.

Så alt i alt er dette et rigtig fint eventyr, der med garanti vil underholde begge køn.© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar