torsdag den 18. februar 2016

Noget om Grace

AF Anthony Doerr


446 sider Politikens Forlag

Så er der godt nyt til de mange læsere, der var begejstrede for Alt det lys vi ikke ser, for her kommer nu forfatterens anden roman. Den udkom oprindeligt i 2004 og er altså Doerrs romandebut. Læs mere her.

Romanen er skrevet i et herligt flydende sprog, fortælleren dækker alt fra naturvidenskab over de menneskelige relationer og til de mere åndelige handlinger. Doerr evner igen at lave billeder af menneskers inderste.

David Winkler er født i Alaska, tidligt begynder han at interessere sig for vand, og specielt sne. Og så har David en evne til at forudsige (drømme) kommende begivenheder, bl.a. drømmer han om en voldsom trafikulykke, der siden finder sted, præcis som i drømmen. Drømmene plager David og han er både som dreng og voksen mand, en ensom sjæl. Men en dag møder han sin drømmekvinde Sandy, og de får datteren Grace. David er ovenud lykkelig - lige indtil hans drømme begynder igen, og han denne gang drømmer, at Grace drukner i en voldsom oversvømmelse. David forsøger at få sin hustru til at rejse væk med ham, men hun nægter, og da deres by oversvømmes, er alle pejlemærker fra drømmen virkelige, da David ikke kan få Sandy til at flygte, er det i stedet David selv, der flygter. Han flygter i håbet om at kunne ændre drømmens forudsigelser. David ender på en Caribisk ø, hvor han forgæves forsøger at få fat i Sandy hjemme i Amerika, men trods utallige forsøg lykkedes det ikke David at få styr på om Grace overlevede oversvømmelsen. David forsøger at finde sig en plads i hans nye tilværelse, men så drømmer han igen -  og så er spørgsmålet om han denne gang er i stand til at ændre skæbnen.

Det her er en roman, der afspejler en ensom mand, der ikke evner at åbne sig overfor omverdenen, han føler sig anderledes og hans lukkethed, gør at han er meget alene med sine drømme (mareridt). Hans eneste holdepunkt i livet kærligheden til hans hustru og datter og så naturen, den bliver gang på gang han redning. Naturen bliver også det, der igen skaber lys i mørket, og derigennem forsøger David at finde evnen til at tage magten over eget liv tilbage.

Det er på mange måder en mørk og dyster roman, men midt i mørket kommer der små lysende mirakler og håb. Det er muligt at påvirke fremtiden, spørgsmålet er "bare" hvordan det skal gribes an, og hvordan udfaldet vil blive. 

En rigtig fin roman, der vokser side for side og skaber utrolig fine billeder.Tidligere udkommet på dansk:

Alt det lys vi ikke ser Læs anmeldelsen her

© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar