fredag den 18. marts 2016

ONE - intet skal skille os

AF Sarah Crossan


379 sider Politikens Forlag

One er forfatterens tredje udgivelse - og den, der blev hendes gennembrud i England. 

Bogen er skrevet i digtform, versene er alle skrevet i venstre side af siderne - hvilket på fineste vis skildrer handlingen. Sproget er yderst letlæseligt, det flyder og da indholdet ligeledes er levende og meget vedkommende, er dette en bog, der nærmest læser sig selv - og i rekordfart.

Tippi & Grace er 16 år og siamesiske tvillinger. De har hver deres overkrop, men er vokset sammen fra hoften og nedefter. Pigerne er livet igennem blevet skånet af deres forældre, og har levet et forholdvis beskyttet liv sammen med mor, far, bedstemor og lillesøster Dragon. Familien kæmper for at få økonomien til at slå til, men da den alkoholiske far ikke kan finde et job, er familien nødt til at sende Grace og Tippi i privatskole, de har ikke længere råd til hjemmeundervisning. Det bliver starten på et helt nyt liv for pigerne, for de bliver fra starten, behandlet som monstre, faktisk er der kun to andre elever, der vil være sammen med dem; den flamboyante Yasmeen og Jon. One er Graces fortælling, om livet som siamesisk tvilling, om hvordan det er er bliver set på som et dyr, og ikke mindst, hvordan det er, at bliver forelsket for første gang. For sagen er, at Grace hurtigt falder for Jon - der er jo "bare" den hage, at hendes søster jo altid er ved hende side. Men bedst som pigerne har vænnet sig til deres nye hverdag falder hammeren, Grace har dårligt hjerte. Tippi & Grace vil dø, hvis de bliver sammen, men en operation og dermed et forsøg på at skille dem ad, har virkelig dårlige odds. Så pigerne skal nu kæmpe for at blive sammen eller skilles - på liv eller død.

Grace står knivskarpt hele vejen igennem, hun er alderssvarende, levende og fuldkommen realistisk. Jeg mærkede tydeligt teenagerens følelser, både i forhold til familien, skolen og forelskelsen - jeg blev ganske simpelt Grace. 

Derudover var det tydeligt, at forfatteren har et solidt kendskab til siamesiske tvillinger. Hun givet et virkelig stærkt billede på deres tanker omkring det at være sammen, og naturligvis, tanker omkring eventuel adskillelse. Oplysende, vedkommende og sammen med handlingen gav det bare en virkelig stærk helhed. 

Bogen kan læses af alle fra teenageren og opad. Sprogligt, er den som sagt, yderst letlæselig, og dertil er dette i bund og grund en roman om kærlighed. Kærlighed til livet, familien og sig selv. Læn dig tilbage og lad Grace fører dig - en af årets mustreads.


© Bognørden


Ingen kommentarer:

Send en kommentar