fredag den 9. december 2016

Døden er kun begyndelsen

AF Helle Carlstedt Lundgreen


372 sider Saxo Publish

Dette er forfatterens debutroman, og første bind i en planlagt serie: En revne i himlen. 

Handlingen er opdelt i fem fortællinger: En afrikansk jæger drager i år 4000 f.v.t. ud for at finde et bytte så han kan frembringe et festmåltid til familien. Men turen kommer ikke til at foreløbe som planlagt, for pludselig er jægeren byttet.

I år 3200 f.v.t. bliver pigen Neme ført bort af sin far, mens hendes mor stiltiende ser til. Neme bliver afleveret i templet, hvor hun skal være en af ypperstepræstindens slaver. Neme falder efterhånden til, finder glæde i templets have og lærer efterhånden også at læse og skrive. Neme stiger i graderne og alt ser lyst ud, lige indtil hun møder nye udfordringer, der både kræver hendes krop og sjæl.

År 2000 f.v.t. bliver Tablita født i slaveri, hun er elsket af sin mor, der forsøger at skærme Tablita fra den voldsomhed, mændende bruger overfor piger og kvinder. Tablita kommer  efterhånde til at tro på kærligheden, men også hun har svært ved at slippe ud af fortidens lænker, og selv med en mand beskyttelse kan livet byde på grusomhedder.

År 200 f.v.t dør Claudias mor i forbindelse med hendes fødsel. Claudia bliver alene med sin far, der er en rig mand. Hun vokser derfor op som en meget priviligeret pige. Men penge kan ikke skærme mennesker mod svig og Claudia møder derfor også menneskets mørke sider, hvilket får store konsekvenser for familien.

I år 870 e.v.t. bor David med sin familie på øen Gozo. Faderen er fisker og familien lever i harmoni med både dyr og natur. Men David kommer også til at opleve det menneskelige mørke, og må erkende, at det ikke er alt der kan tales væk.

Sproget er utrolig ungt, nærmest banalt sine steder. De fem fortællinger er tydeligt opdelt og de små kapitler inde i fortællingerne, er korte, så bogen er faktisk læst på kort tid.

Jeg vil mene at fortællingen kan betegnes som en art eventyr, dele af handlingen er voldsom, og derfor mener jeg at målgruppen aldersmæssigt, er de store teenagere. Blandingen af nærmest naiv kærlighed, kvindernes historie og den grusomme vold gør fortællingen mere moden end jeg synes sproget indbyder til, men jeg vil mene, at ungdom/young adult vil kunne få en fin læseoplevelse med fortællingen.

Idérigdommen er stor, romanen er yderst letlæselig og den er let at gå til og fra. Som voksen læser synes jeg handling og sprog bliver for banalt og ungt, men jeg tror at de unge vil få en rigtig fin og anderledes læseoplevelse.


© Bognørden


Ingen kommentarer:

Send en kommentar