mandag den 5. december 2016

Verdenshistoriens største EPIDEMIER

AF Jakob Eberhardt264 sider FADL´s Forlag

Forfatteren er cand.mag i historie og dansk. Han er desuden uddannet fagjournalist og står bag flere populærhistoriske artikler. Derudover er han medforfatter på bogen 1864 og forfatter til Den blodrøde flod.

Bogen er opdelt i afsnit, der omhandler følgende sygdomme:

1. Pesten - et spøgelse i Europa gennem 400 år.

2. Kopper - Latinamerikas erobrer

3. Plettyfus - Napoleons overmand

4. Kolera  - 1800 tallets hurtigste dræber

5. Tuberkulse - den episke død

6. Gul feber - USA´s store plage

7. Den spanske syge - et globalt mareridt

8. Polio - den skandinaviske plage

9. Malaria - Europas glemte sygdom

10. AIDS/HIV - den afrikanske tragedie

Alle afsnit er opdelt i to dele, forfatterens fortælling om epedemiernes opståen og betydning for mennesker og samfund - og en grøn faktadel, hvor også sygdommen gennemgåes mere fagligt og, hvor lægernes arbejde mod en kur synliggøres. Samtidig er alle afsnit suppleret af både fotos og illustrationer, således kan læseren komme med tilbage i tiden og få visuel forståelse for fortællingerne. Læs f.eks. om tilfældet, hvor røntgen belev opdaget. Om en Italiensk fronløber i kampen mod kolera og om den kvindelige, britiske læge, der opdagede polio men ikke var i stand til at komme med kompetent behandling mod sygdommen.

Nu er jeg hverken læge eller medicinsk uddannet, men som almindelig læser er dette en usædvanlig velopbygget fortælling om nogle af vor tids værste dræbere. Fortællingen er levende og meget oplysende, uden den på nogen måde bliver tung. Og da vi samtidig her i 2016 står overfor nogle af sygdommenes genopdukken, og ikke mindst står over for nye potentielle epidemier, så er denne samling både historisk interessant og meget aktuel.© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar