torsdag den 16. februar 2017

EUROAR - Den store chance

AF Martin Nordkvist


188 sider People´s Press

Den store chance er første bind i en planlagt ungdomsserie om tilblivelsen af verdens største boyband. Bogen indeholder QR koder til originale musiknumre. Forfatteren er uddannet sommelie og har tidligere udgivet både en ungdomsroman og en bog om vin. Derudover er han tidligere sanger i 90´er boybandet Fortyfive Degrees. Se mere her

Flere hundrede håbefulde drenge går til audition for at blive et af de fire medlemmer i det nye boyband, der skal bliver verdens største. Noah, Lukas, Joey, Oscar og William er blandt de 15 drenge, der går videre til den endelige udtagelse og endelig da de fire af dem bliver udvalgt. Drengene har hver deres kompetencer, en kan danse, en kan spille flere instrumenter men fælles er, at de alle er gode sangere og ved det. Men fordi man er god til at synge er det jo ikke sikkert man kan opgive sit tidligere liv, og bestemt heller ikke sikkert, at gruppen fungerer sammen som gruppe. For trods lighederne er det drenge, der er meget forskellige: Den homoseksuelle Oscar, William, der er tæt knyttet til sin mor og Noah, der har et ego, der nærmest ikke kan være i rummet, er eksempler på det brogede firkløver. Tidsmæssigt dækker Den store chance perioden fra 1. maj til 28. august, hvilket betyder, at handlingen går fra første audition over udvælgelsen og til drengene bliver etableret i en fælles lejlighed i København og begynder på træningen til deres nye fælles projekt.

Romanen er fiktion og skrevet i et meget ungt sprog, der er meget slang, mange fagtermer og trods den unge målgruppe synes jeg, at sproget ofte er for smart. Da romanen er forholdsvis kort, er det meget information læseren skal have om de fem drenge og opstarten. Der skiftes mellem scenerne så alle drenge bliver repræsenteret, men jeg savnede dybde og en mere regulær og realistisk portrættering af alle figurerne - i både tanke og handling. 

Da forfatteren jo selv har en fortid indenfor musikken og i et boyband, må der være ting, der er skrevet efter erfaringen, men jeg håber virkelig ikke, at den måde de fem drenge i EOROAR bliver behandlet, er kendetegnet for branchen. Det er nærmest grotesk så lidt forældre og jurister m.v. er inde over. Drenge på 18 år skal selv tegne kontrakt, vælge manager og overlades til sig selv ect. Jeg kom faktisk i tvivl om fortælingen skal tiltrække eller afskrække de unge. 

Selve temaet er jo aktuelt. X-faktor kører stadig, mange unge mennesker higer efter at blive kendte på den ene eller anden måde. Jeg faktisk meget begejstret for ekstramaterialet: Der er skrevet 6 popsange kun til denne bog, teksterne er gengivet i bogen og da alle sangene kan høres gratis via bogen, har læseren en unik mulighed for at lytte til ny musik og lære teksterne med det samme. 

Som helhed synes jeg, at bogen er original men jeg savner realisme, solide figurer og et mere afdæmpet og nuanceret sprog, uden de mange tillægsord. Gennemgående havde jeg en oplevelse af, at bogen var hastet igennem, at præsentationen her i bind 1 har fået for mange unødige detaljer og derfor mangler og solide figurer og regulært indhold. 


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar