mandag den 20. februar 2017

Ondt blod

AF Emilie Schepp389 sider Politikens Forlag

Ondt blod er tredje bind i serien om Jana Berzelius. Se tidligere udkomne titler nederst. I 2016 modtog den svenske forfatter en pris for serien, der nu er solgt til udgivelse i 28 lande. Se mere om forfatteren her

Anklageren Jana forsøger stadig at dække over sin makabre fortid mens hun passer sit job og holder sig for sig selv. Men to uafhængige episoder får hende op på mærkerne: Danilo, som blev mistænkt for at være bestialsk drabsmand, er stykket af fra sin bevogtede hospitalsstue - og Danilo er en farlig mand, både for Jana og resten af befolkningen. Derudover bliver ambulancefolkene Philip og Sara kaldt ud til en lejlighed, hvor de finder en groft mishandlet kvinde. Philip synes kvinden virker bekendt, men da han slås med både problemer i ægteskabet og et stigende misbrug, har han ikke tid til at tænke mere på kvinden... Lige indtil der findes endnu en mishandlet kvinde - som Philip også kender. Politiet og specielt Gunnar, Anneli, Henrik og Mia får travlt med at finde hoved og hale i de grusomme drab. Men bedst som de tror, at sagen kan lukkes, udvikler sagen sig og de må kigge længere end de hidtil har gjort. Jana prøver at bistå efterforskningen, men hendes fortid har indhentet hende og hun bliver nødt til at skride til meget ulovlige metoder. Spørgsmålet er om Jana kan klare at balancere på kanten af både sit liv og sin karriere og om politiet kommer en løsning nærmere, inden de finder flere ofre.

Sproget er flydende og yderst letlæseligt. I vanlig Schepp stil, er det en roman med utrolig mange og hurtige sceneskift. Der levnes ikke meget rum til fordybelse og dramaerne udspiller sig på alle planer, forfatterens virke som dramatiker kommer til fulde frem her og hovedvægten ligger da også i handlinger frem for solide figurer. Handlingen er selvstændig, men Jana og politiet er gengangere, og jeg vil mene, at serien skal læses i rækkefølge. Der er for mange mangler i figurernes liv, som ikke lader sig åbenbare.

Romanen skifter som sagt ofte scene og derfor er der mange strenge at spille på. Desværre kom jeg aldrig til at tro på figurerne, hverken i tanke eller handling. Politiet falder over deres egen inkompetence, de gør åbenlyst nar af vidner, og i det hele taget er deres fremturen præget af arrogance, grimt og nedladende sprog og manglende evner. Det samme gør sig faktisk gældende for samtlige figurer: de er arrogante, har massive problemer i omgangen med både kollegaer og egne familier og vakte faktisk kun antipati hos mig. Da jeg savnede realisme kunne jeg heller ikke finde spændingen i handlingen, den fangede mig aldrig helt.

Jeg var skuffet over debuten og må desværre også erkende at denne tredje i serien faldt igennem hos mig. Romanen er som sagt letlæselig, plottet holder nogenlunde, men derudover er Ondt blod alt det jeg har det meget stramt med i krimi/spænding. Jeg skal have solide realistiske figurer jeg kan relatere til, et politi der er realistisk, ikke falder over løsninger og frem for alt skal jeg tro på både figurer og handling - Jeg fangede intet af ovenstående og må derfor nok erkende at denne forfatter ikke fanger mig. Tidligere udkommet:

1. Mærket for livet - Læs anmeldelsen her

2. Hvide spor

© Bognørden

2 kommentarer:

  1. Jeg har også lige læst bogen, og i modsætning til dig er jeg meget begejstret. Men sådan er det jo - smag og behag :-)

    SvarSlet
  2. @randiglensbo.dk :)

    Ja, og heldigvis for de mange forfattere :)

    Jeg er ganske givet i stort mindretal med denne serie, og det anerkender jeg til fulde. Jeg oplevede bare, at jeg ikke kan med formen, så derfor var det altså sidste gang med Jana for mig :)

    SvarSlet