onsdag den 1. februar 2017

Line Grøn

AF Nina Rafael


277 sider KOPPELWRITE

Dette er forfatterens debut. Hun er uddannet sundhedsplejerske og har en master i sundhedspædagogik. Line Grøn er første bind i en planlagt trilogi for de 10-12 årige børn 
og bygger på oplevelser i forfatterens eget liv.

Line Grøn er 13 år. Hun bor sammen med sin mor Ursula, sin far Bjørn, sin adopterede storebror Tor og lillesøster Maj. Egentlig er Lines familie kærlige og rummelige, Bjørn skælder aldrig ud og Ursula er altid optaget af at glæde andre. Men Line er barn som de er flest og derfor render hun ind i alle de ting et barn kan komme i berøring med. Bogen er opdelt i kalendermåneder og de år man følger Lines liv er opdelt i måneder og dertil har hver måned sin egen problemstilling der behandles. Der er f.eks. kapitler om venskab, om døden, om at miste, om at blive forelsket og om at finde sig selv. Ikke alt rammer Line selv, men foregår i hendes omgangskreds og hun bliver derfor nødt til at forholde sig til det. Line Grøn er derfor både en fortælling om at være pige på kanten af teenageårene, og så er det en samtidsfortælling om nogle af de ting, der kan ramme alle unge.

Sproget er flydende og i øjenhøjde med målgruppen. Line fremstår forholdsvis realistisk og det samme gælder mange af de problemstillinger bogen omhandler. Men, der er en tendens til at gøre udfald og konsekvenser for banale, der kunne jeg godt have ønsket mig en mere realistisk tilgang - mere kant. Derudover har jeg flere gange store problemer med Lines personlighed, hun er geskæftig og egenrådig og temmelig selvoptaget. En del hører aldersgruppen til, men netop de manglende konsekvenser af hendes opførsel, havde jeg meget gerne set omskrevet, så læseren både får en aha-oplevelse og ser, at der er konsekvenser ved alle handlinger. 

Helheden er super fin, og jeg tror mange børn vil kunne genkende sig selv eller deres omgangskreds i Line Grøn. Kapitlerne er tilpas til skole-pauser eller godnat-læsning, og temaerne vil med garanti skabe grundlag for samtale med både voksne og kammerater. En rigtig fin debut, der lover flere gode læseoplevelser.


© Bognørden


Ingen kommentarer:

Send en kommentar