onsdag den 28. juni 2017

Den lille pige med svovlstikkerne

AF H.C. Andersen  Illustreret af Jan Mogensen


28 sider E-pub. Forlaget Eudor


Den store danske digter behøver jo ikke den store introduktion, hans værker har begejstret læsere verden over og gør det stadig. Det er måske nok i mindre målestok, men Jan Mogensens bøger har faktisk også begejstret mange læsere ude i verden og nu lægger han så streg til H.C. Andersen for de små fra 4 år og som e-bog.

Den lille pige med svovlstikkerne er den klassiske fortælling om den lille fattige pige, der er sendt ud for at sælge svovlstikker (tændstikker) nytårsaften. Pigen har hverken sko eller overtøj på, og sneen falder jævnt ligesom frosten er lammende. Den lille pige tør ikke gå hjem til sin voldelige far, for hun har ikke solgt en eneste svovlstik - og det giver tæv. Så pigen sætter sig i et hjørne og stryger en svovlstik og  ser hendes verden pludselig meget bedre ud. Men, hvor pigen ser de skønneste ting i flammens skær, er virkeligheden en helt anden, og inden klokken slår det nye år ind, er pigen ikke længere den hun var da hun satte sig i hjørnet og forsøgte at f¨varmen.

Pigen med svovlstikkerne er, i min optik, det mest dystre og hårde, af den store digters små værker. Men som med de andre eventyr og digte, er det temaer, der stadig holder århundreder senere. De afspejler en del af livet og samfundet og derfor er de til alle tider både vedkommende og vigtige.

Disse tre nye bøger er til iPad og tablets og til de nye udgivelser har Jan Mogensen så sat sin fantastiske streg. For både tekst og illustrationer holder i både fortid, nutid og fremtid. Og så har Jan Mogensen den herlige gave, at hav evner at fortælle flere historier inde i den originale historie - og det er altså et stort plus.

Denne udgave henvender sig til de små fra 4 år og opefter. Det betyder, at bøgerne både kan bruges til højtlæsning, til samtaler om handling og morale og sidst men ikke mindst kan børnene selv læse bogen eller lave sine egne historier ud fra illustrationerne. Jeg er fan!
Tidligere anmeldte værker af Jan Mogensen:

Eventyr på havets bund - Læs anmeldelsen her

Maries Julegave - Læs anmeldelsen her

Bamse og den kinesiske prinsesse - Læs anmeldelsen her 

Rita i raseriskoven - Læs anmeldelsen her

 © Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar