onsdag den 7. juni 2017

Ildbarnet

AF S.K. Tremayne


361 sider gads forlag


Tremayne er pseudonym for bestsellerforfatteren Sean Thomas, der også er journalist og skriver for en lang række ugeblade magasiner rundt i verden. Læs mere om forfatteren her Og så er han også manden bag den skræmmende thriller Faldet, der udkom på dansk sidste år (se mere nederst i indlægget)

Rachel er nygift og netop flyttet ind på sin mands Davids store landsted Carnhallow i det sydligste England. I huset bor David, sønnen Jamie, moderen Juliet og Cassie, der både gør rent, passer Jamie og laver mad. Carnhallow ligger helt ude på den yderst kant af landet, hvor klipperne møder havet, og så er huset bygget ovenpå de underjordiske miner, som har lagt bunden for familien Kerthens formue. Men det store tavse hus gemmer på både hemmeligheder og afgrundsdyb sorg, for det er ikke mere end to år siden at David mistede sin første hustru Nina, der druknede i en af de underjordiske miner under huset. og gjorde ham til enkemand og hans søn Jamie moderløs. Rachel kan fra første færd mærke kærligheden til Jamie, men da hverdagen og efteråret sænker sig over Carnhallow er David hele ugen i London, hvor han er en succesfuld advokat og Rachel bliver derfor overladt til Cassie som ikke bryder sig om hende, svigermoderen Juliet som er begyndende dement og så stedsønnen Jamie, der nu er begyndt at opføre sig meget mærkværdigt. Jamie er begyndt at tale med sin afdøde mor som om hun er til stede i huset og da han pludselig forudser at Rachel skal dø juledag, bliver Rachel mere og mere opmærksom på de mange sære hændelser, der sker omkring hende. Men, hvad skete der egentlig med Nina, er hun overhovedet død? Og, hvad er der med Jamie og ikke mindst David? Rachel kommer i tvivl om det hele: hendes ægteskab, huset og ikke mindst sig selv. 

Ildbarnet er en mørk, psykologisk thriller / domestic noir roman med et herligt letlæseligt og levende sprog. Gode og dybe personportrætter, der afspejler menneskets indre og løfter en flig af et sygt sind. Figurerne er levende og realistiske et langt stykke hen af vejen - men der indsneg sig et par handlinger, hvor jeg kom ud af fortællingens flow, fordi jeg savnede realisme, og derfor kommer jeg ikke helt derop, hvor forgængeren bragte mig. 

Ildbarnet er den svære toer, efter Pseudonymets debut med Faldet, som bragede ind på scenen. Det isnende mørke og de afgrundsdybe indre billeder gav momenter af uhygge og plottet sørger så for at fastholde læseren i et limbo, hvor det først til slut afsløres, hvordan tingene i virkeligheden hænger sammen. Med Ildbarnet slår forfatterens fast, at dette pseudonym er kommet for at tage et solidt greb i læsere af de mørke thrillere.

Selv om jeg altså ikke var helt så begejstret som for Faldet, så er Ildbarnet en solid thriller, der så afgjort er både underholdende og er stærk læsning. Så er du thriller- / domestic noir fan bør den komme på læselisten - og måske helst inden vi gør mod mørkere tider.
Tidligere udgivet under S.K. Tremayne:

Faldet - Læs anmeldelsen her

© BognørdenIngen kommentarer:

Send en kommentar