mandag den 26. juni 2017

Jeg er Pilgrim

AF Terry Hayes


798 sider Politikens Forlag

Forfatteren er en anerkendt og prisbelønnet manuskriptforfatter, han er bl.a manden bag film som: Cliffhanger og Mad Max 2. Hans roman om Pilgrim har både ligget nummer 1 på New York times bestsellerliste og er hædret med flere priser. Læs mere om forfatteren her Jeg er Pilgrim udkom på dansk i 2016 men blev trukket af markedet kort tid efter og derfor er det nu Politikens Forlag, der udgiver romanen.

Scott er amerikansk hemmelig agent, han har gennem årene været ude på mange og farefulde missioner, og nåede op i toppen af efterretningstjenesten. Han voksede op som adoptivsøn hos et meget rigt par, og da han forlader tjenesten søger han tilbage til Frankrig, hvor han havde gode tider med adoptivfaderen Bill. Scott har skrevet en fagbog om opklaringsarbejde, og selv om han har brugt mange kræfter på at anonymisere sig selv, bliver han en dag fundet. For i New York bliver en kvinde fundet myrdet, og sagen er så spektakulær, at Scott bliver tvunget tilbage til USA. Samtidig sidder Saracener en arabisk mand og lægger sidste hånd på en plan, han begyndte på, da hans far blev halshugget i Saudi Arabien. Planen skal ramme det Saudiske kongehus, og dermed også deres støtter; USA. Pilgrim bliver født, og han skal nu kæmpe mod tiden og en ukendt fjende, for at redde Amerika fra en trussel, der er mere alvorlig end nogensinde. 

Romanen er hovedsaglig opdelt i fortællinger om de to hovedpersoner: Pilgrim og Saracener. Begge mænd er klare stereotyper, men de er levende beskrevet i både tanker og handlinger. Jeg havde ingen problemer med at relatere til de to meget forskellige verdener og figurer - jeg var til stede i universerne. Mit eneste klagepunkt er, at Pilgrim bliver en tand for meget superman - hans handlinger ligger naturligvis i rollen som agent, men han bliver indimellem, lidt for smart og hans løsninger lidt for letbenede. 

Derudover er romanen et billede af, hvordan efterretningstjenester kan operere, de er levende beskrevet, og passer perfekt ind i handlingen. Truslen og vejen mod at udløse den, er en velkomponeret og stærk historie, og helheden i hele romanen er både fængende og spændende. Forfatterens evne indenfor filmverdenen, fornægter sig ikke, dette kan sagtens blive en super film, og jeg må tilstå, at trods de manglende nyskabelser i både figurer og handling, så var det en roman jeg nød og havde meget let ved at leve mig ind i. 
Top underholdning.

Pilgrim er en velskrevet og meget levende fortælling, den ligger i skællet mellem thriller og spændingsroman, en litterær James Bond og en fortælling om terror. Den er herlig letlæselig, sproget flyder og faktisk er det bare at læne sig tilbage og holde fast. I øjeblikket arbejder forfatteren på efterfølgeren til Pilgrim, den er planlagt til at udkomme på engelsk senere på året, og så er det bare at håbe, at Politikens Forlag vil få den oversat og sendt den ud til de danske læsere. 


© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar