onsdag den 14. juni 2017

Mig og Glistrup

AF Søren Nordstrand Illustreret af Allan Christian Hansen


32 sider Forlaget Arabesk

Forfatteren Søren Nordstrand har tidligere udgivet børnebogen Bertram stjæler en revolver (Gyldendal 2010) Mens illustrator Allan Hansen har lagt streg til flere børnebøger, hvoraf jeg tidligere han anmeldt en enkelt her på bloggen - se mere under anmeldelsen.

Alberte er 7 år, hun bor sammen med sine forældre og sin hund Glistrup. Alberte fortæller, hvordan hendes dage tilbringes, hvordan hun nyder at være sammen med sine kærlige om omsorgsfulde forældre og, hvordan hun nyder fagene og vennerne i skolen. Der er "bare" den hage, at illustrationerne fortæller en helt anden historie. De fortæller om en ensom pige og hendes tøjhund. En pige, hvis forældre er alkoholikere, ikke magter at tage sig af Alberte og lader hende selv sørge for mad (hvis der da er noget i hjemmet) og selv sørge for at komme i tøjet og over i skolen, hvor der heller ikke er hjælp at hente - eller er der?

Mig og Glistrup henvender sig til indskolingsbørn ca. 4-7 år. Bogen er skrevet i små korte sætning og i børnehøjde, ligesom de fantastiske illustrationer fortæller sin helt egen historie. MEN, det er en bog, der kræver voksenkontakt, for den tegner er grusomt billede af en hverdag, som desværre er virkelighed for mange børn. Bogen er glimrende som værktøj til at åbne den svære samtale med et udsat barn, da den både rummer de gængse fortællinger om loyalitet, svigt, løgne og den utrolig store ensomhed og beskyttertrang et udsat barn har overfor sine forældre. 

Bogen har mangfoldige muligheder for afbenyttelse f.eks. kan Fagfolk kan bruge bogen som en indgang til samtale, forældre/bedsteforældre kan bruge bogen til at fortælle om andre måder at leve på, tale om løgn og hjælp og endelig kan børnene bruge bogen til at se, at de ikke er alene i verden. Lidt større børn kan f.eks. få en indsigt i, hvorfor en kammerat kommer i anderledes tøj, uden mad osv. 

Mig og Glistrup er en bog, der rummer det svære børneliv, men trods det tunge tema, er det en bog, der er yderst nødvendig i sin fortælling om de "anderledes" børn. Og så er den ikke mindst et super godt indspark i kampen mod det tabu som desværre stadig eksisterer omkring udsatte børn og deres familier.

Vedkommende, lærerig og super vigtig bog.Tidligere anmeldt på Bognørden:

En hat med grønne vinger -  Læs anmeldelsen her

© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar