fredag den 28. oktober 2016

Glimt

AF Chris Heape


177 sider Turbine Forlaget

Dette er forfatterens anden romanudgivelse. Ved siden af forfatterskabet er han en mand, med mange kompetencer. Han er bl.a uddannet billedkunstner, har en Ph.d i designstudier og har de sidste årtier undervist i bl.a kreative kompetencer.

Sam Hythe er 61 år, han har livet igennem beskæftiget sig med lys. Han er fotograf, en interesse, der startede da han som niårig endte på et hospital for psykisk syge. For Sam har på ingen måder haft et let liv - tværtom. Han mistede sin mor som toårig, og faderen giftede sig derefter igen, og Sam fik et sæt tvillingesøstre. Familien flyttede på landet, men noget går galt mellem faderen og stedmoderen, og en aften under en af deres måskeskinsture, afslører faderen, at stedmoderen vil væk. Og pludselig er de alle væk, for Sam vågner op i laden ved at politiet leder efter ham, og de anbringer han derefter på hospitalet. Som ældre mand vil Sam tilbage til et af de steder han erindrer at have besøgt. Han er ved at miste synet og vil gerne færdiggøre en ny udstilling, og tager derfor væk fra London for at samle de sidste ender - og forsøge endnu en gang, at finde ud af, hvad der skete med hans familie - dem begge to. 

Sproget er flydende og jeg-fortælleren hiver læseren med helt ind under huden på Sam. Sam er en speciel mand, der på alle måder er formet af de voldsomme oplevelser han havde i barndommen. Han har kæmpet med OCD og trangen til at lukke sig inde i sig selv, men alligevel evner han indimellem at træde ud af komfortzonen og gøre ting anderledes.

Glimt er en hudløs beretning om en dreng og senere en mand, der elsker systemer, lader sig styre og sjældent siger fra selv om han er rasende. Og så er han opfyldt af kærlighed, kærlighed til sin afdøde far, til sin datter og til lyset. 

Specielt delen, hvor Sam er barn, er utrolig hudløs og hård. Alt i mig kaldte på min empati og moderfølelse, og derfor var det utrolig stærk læsning. Forfatteren har evnet at fange både barnet og den voksnes sind og giver et virkelig levende portræt. En roman, der sætter spor, er vedkommende og giver læseren en anderledes oplevelse. © Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar