fredag den 2. december 2016

Manden med træhatten - Gamle Filth 2

AF Jane Gardam


272 sider Modtryk

Manden med træhatten er andet bind i serien om gamle Filth. Den engelske forfatter har fået sit internationale gennembrud med denne romantrilogi. Specielt er det, da hun nærmer sig de 90 år. Hun har bl.a rejst som bibliotekar på Røde Kors rejsende biblioteker. Hendes advokat mand, har været inspirationskilden til denne trilogi om det britiske imperium.
 Læs mere om forfatteren her

Hvor forgængeren beskæftigede sig med gamle Filth, den næsten 80 årige advokat, der er blevet et ikon i engelske jura kredse, så er denne anden del af trilogien helliget hans hustru Betty. Da Betty møder Filth er hun 27 år, hun har gennemgået en svær tid i en af krigens lejre, og er nu på rejse i østen med veninden. Hun har mødt Filth nogle gange da han, via brev fra London frier til hende. De mødes i Hong Kong og bliver, trods manglende kendskab til hinanden, gift. Men allerede på dagen for forlovelsen møder Betty manden i sit liv - problemet er, at det desværre ikke er hendes kommende mand. Betty træffer en beslutning, der kommer til at præge hele hendes liv, og trods den økonomiske tryghed, får hun et liv, hvor hun er overladt til sig selv det meste af tiden. For selv for Filth, der påstår at elske Betty mere end noget andet, er der kun hans prefessionelle virke. Over et halvt hundrede år lever de to ægtefæller med hinanden og de hemmeligheder, der aldrig bør se dagens lys. Men som det altig går i livet, så kommer der uforudsete drejninger, og måske er hemmelighederne slet ikke så hemmelige som de burde være.

Sproget er flydende og romanen er, præcis som forgængeren, den slags man bare flytter ind i og lader sig føre med af. Figurer og omgivelser er spillevende, samtiden står lysende gennem hele handlingen og jeg fik igen en sublim fortælling, hvor historiens vingesus danner baggrund. Manden med træhatten skal kan måske nok læses uafhængigt af forgængeren, da handlingen faktisk kan stå alene. Men jeg vil på det kraftigste anbefale at tage trilogien i rækkefølge - der er noget stort i vente.

Jeg har læst en del bøger siden jeg havde den første i hænderne, alligevel skulle der kun få sider til, så var jeg inde i universet igen - og jeg nød det. Forfatteren har skabt et unikt univers og nu krydrer hun en sublim fortælling med en overraskende slutning. Gardam skriver fængslende og fuld af indsigt.

Jeg er ikke den store tilhænger af uafsluttede romaner, der skal fortsætte over flere bind. Men jeg må i den grad sige, at dette er en klar undtagelse.  Jeg blev overrasket over den kant, handlingen har fået og så kan jeg slet ikke gætte, hvilket indhold den kommende afslutning får - det eneste jeg kan sige er, at Jane Gardam har gjort det igen, og jeg glæder mig utrolig meget til 27. januar 2017, hvor jeg endelig kan få stillet min nysgerrighed.Tidligere udkommet i serien:

1 - Imperiets mand Læs anmeldelsen her

© Bognørden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar